KRÖNIKA

Vi måste prata om klass, på riktigt…

KRÖNIKA| Efter att ha läst flera diskussioner i olika underforum på sociala medier, kan jag bara dunka huvudet i väggen över all skit som tycks genomsyra dagens politiska samtal. Föga förvånande tänker ni då, men jag pratar om det som förs inom den breda vänstern, av forumens karaktär och omfattning att bedöma. Främst också i den yngre generationen, som jag själv tillhör.

Jag pratar om denna extrema sanningsrelativism och fokusen vid identitet som tycks vara väldigt populär i dagens politiska samtal. När det diskuteras olika ämnen på dessa forum så är det populärt att omdefiniera etablerade begrepp på ett absurt sätt. Det pratas om att klass är ett stort spektrum av socio-ekonomiska, kulturella och sociala grupper, med olika mycket ekonomiskt, kulturellt och socialt kapital. Det förstnämnda kan jag köpa, bokstavligt talat. Kapital är ett ekonomiskt begrepp, fundamentalt när man pratar om klass, men när kom saker som socialt och kulturellt “kapital” in i bilden?

Det var en retorisk fråga, vi har alla sett denna “tolkning” av klassbegreppet florera hur länge som helst. När folk försöker påpeka detta i kommentarsfälten så bemöts det med argument som “Du har inte rätt att ifrågasätta andras upplevelser av klass” eller “Du har inte tolkningsföreträde på ordet klass, klass är si och så och det är så det är i min värld”. Det fortsätter med ganska personliga grejer. “Du är bara mån om dina privilegier, har inte lyckats med att inse dem och ditt argument är därmed ogiltigt”, “Denna diskussion kantas av överakademiska, teoretiskt självgoda marxister som gör det omöjligt för vanligt folk att förstå”, och det fortsätter.

Det offentliga samtalet inom den breda vänstern har i min mening infekterats av bristfälliga klassanalyser. Det har börjat produceras förklaringsmodeller om klass som tar avstamp i självmedvetande och identitet, istället för i systemkritik och grundläggande klasskampsteori. Med andra ord så fastnar man i en rundgång om var man själv står och vilken relativ maktposition man har gentemot sina kamrater, istället för att diskutera hur man kan angripa klassamhället och förändra det.

En självständig vänster utan vettig teoretisk grund är dömd att bli en självdestruktiv kraft, då visioner och mål riskerar att suddas ut med hjälp av bristande teoretisk bildning och praktiker som man inte ens själv förstår det långsiktiga syftet med.

Ingen av oss tjänar på varken kapitalism, patriarkat eller rasism. Det är viktigt att förstå att klassamhället reproduceras av samtliga av dessa, ingenting utesluter det andra. Om den självständiga vänstern hamnar i ett hamsterhjul som sätter identitetspolitik framför vettiga analyser och klasskamp så finns det ingen slagkraftig rörelse som vi kan räkna med för att göra skillnad. Vad i hela friden spelar det för roll om du är medveten om att du har relativa privilegier gentemot någon annan, om inte syftet med detta är att förändra det system som gör att det är ett faktum?

Samtalet idag verkar prioritera främjande av identitet och motsägelsefull medelklassideologi, och lägger inte någon större vikt vid utveckling av strategier och klasskampsteori. Medvetenhet som självändamål värderas alltför högt, sanningen är att det är fullkomligt värdelöst.

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfous.se

19 kommentarer

19 Comments

 1. Lillemor Lööf

  2016-03-15 den 19:46

  På tal om att dunka huvudet i väggen…Såg en del av seminarium vid Stockholms universitet, på temat klass, mars 2016, i SVT Forum. Denna panel serverade det mest röriga ogenomtänkta tyckande jag hört i detta ämne. Endast en forskare deltog, företagsekonom, vad han nu gjorde där – han sa några saker som byggde på fakta. Resten var helt bedrövligt. Är detta nivån på det intellektuella samtalet idag!? Total förvirring. Stackars Sverige.

 2. Percy Andersson

  2015-12-20 den 00:00

  Shit – nu måste jag gå till ordboken för att lära vad intersektionell betyder – å kanske jobba lite med klassanalysen också för å platsa i resonemanget ….. eller så skiter jag i det och gillar Aktuellt Fokus i alla fall.

 3. staffan jacobson

  2015-10-18 den 13:46

  Låt anarkismen skina!

 4. karl

  2015-08-15 den 02:04

  Marx klassanalys håller än idag, ingenting har förändrats mot hur det såg ut på hans tid….

 5. Felix

  2015-08-09 den 18:18

  Anarkismen serverar ingen bra framtid, utan enbart kaos och en devolverande mänsklighet med mer ignorans, våld, sjukdomar etc. Lenin-marxismen är vad som bör bygga en potentiell revolution.

 6. Pingback: Obegripligt | eaqhan

 7. Daniel Sjöberg

  2015-05-10 den 17:09

  Enkelt gnäll klåpa om man skriver det men det är fint när man kommer på det.. en person flera tillsamans och många flera tillsamans Det bildar klass.. vi som knepar och knåpar hinner med sånt oftare.Tex tripp trapp trull och så går det inte att mäta sig mera pga politik, det som bara är klass, när det är krav.. lr då det är fint att ge.. det behövs ju i argentina.. man kan skriva det här! inte många i sthlm fattar det

 8. Arash

  2015-05-07 den 18:53

  Håller med. Utan Marx kan vi inte förstå hur kapitalismen fungerar och vad klass är. Däremot är det intersektionella perspektivet på genus, etnicitet, hbtq och funktionalitet också viktigt. Vi måste kombinera ett socialistiskt klassperspektiv med engagemang mot rasism, för feminism och andra rättviserörelser, jag ser ingen motsättning! Intersektionalitet som begrepp skapades av svarta marxister tror jag, men idag finns det folk som förvrängt verktyget till något liberalt utan vettig klassanalys. Jag tycker inte att vi marxister ska slänga intersektionalitet som verktyg bara för att några försöker förvränga ett annars användbart verktyg. Marx ger svar på klass och i vissa fall även kön (Heliga familjen), medan intersektionalitet ger svar på genus, hbtq, antirasism m.m. Intersektionalitet är otillräckligt för att förstå klass, Marx är otillräcklig för att förstå feminism och hbtq-frågor. Men i kombination ger de svar på mycket!

  • kalle

   2015-05-09 den 19:05

   Tycker snarare Marx och marxismen kan slängas på historiens soptipp. De har spelat ut sin roll och dödat socialismen om jag ska vara helt ärlig. Anarkisterna har sågat dem redan sedan Proudhon och Bakunins tid så nu är det äntligen dags för anarkismen att skina.

   • Erika

    2015-05-10 den 01:05

    Jaa! Det är verkligen anarkismens tur att skina! Jag är väl främst anarkasyndikalist men jag ser alla former av anarkistisk organisering som bra, det bästa är att dom kan samexistera och samarbeta, vilket typ är ganska finurligt sätt att organisera hela arbetarklassen och stå enade även om vi inte alltid organiserar oss på samma sätt. :$ <3

   • Amb

    2015-05-10 den 01:27

    En viktig detalj är att läsa dessa individer ur deras historiska kontext och inte hurra för mycket.

    En sak är att ta upp hur dem påverkade och vad deras idéer om hur samhället skulle utvecklas till det bättre.

    Sen att deras skrifter kom under den industriella revolutionen spelar in i hur dem såg på produktion och dess överskott, samt rättigheter och mer.

    Sen att skapa konflikt för sakens skull, eller just för man råkar vara mer kär i någon av dessa av olika skäll. Är ingen bra anledning till negligering. Onödiga konflikter som påminner mer om sekterism är farligt för vänstern, för då förpassas rörelsen till Kommunistiska partiets sfär av konstigheter.

 9. kalle

  2015-04-27 den 17:36

  Snart jävlar blir det shitstorm från de intersektionella. :p

  • Erika

   2015-05-10 den 00:55

   Lol, nej. Det finns ingen motsättning mellan att vilja föra en aktiv klasskamp mot kapitalismen och att vara intersektionell. Det uttrycks rätt tydligt i texten också:

   \”Ingen av oss tjänar på varken kapitalism, patriarkat eller rasism. Det är viktigt att förstå att klassamhället reproduceras av samtliga av dessa, ingenting utesluter det andra.\”

   • Elisabeth Öhman

    2015-12-21 den 11:16

    Det skapas motsättningar av (hysteriskt) intersektionella mot i stort sett alla andra. Det borde inte vara så, men tyvärr…de vettiga hamnar i skymundan.

    Klass kommer alltid först i min värld.

  • Barbro

   2016-04-30 den 11:42

   Vad betyder intersektionell?

 10. Det handlar om klass

  2015-04-27 den 08:08

  Klass mot klass – Vi skiter i allt annat
  Om du är svart/vit, homo/hetero, har bandana eller bakåtkammat

  • Elisabeth Öhman

   2015-12-21 den 11:06

   Bra!

 11. VK

  2015-04-27 den 02:13

  Jag kan se att det här kan leda till en kvasi-liberal syn på människan där individen allena har någon relevans i sin samling av diverse olika tillhörighet i olika identiteter, frikopplad på hens roll i samhället i stort och hens potential att agera kollektivt. Jag instämmer att vi måste bekämpa alla former av förtryck och det är viktigt. Jag tror att i slutändan saker som etniskt tillhörighet, genus, hur ens kropp är beskaffad och vad den kan göra, vem man vill ha samlevnad med, osv, ska vara helt irrelevant för möjligheterna att förverkliga sig. Nog är det smärtsamma faktumet att så är inte fallet och de förtryckande strukturerna reproducerar sig. En sak jag är säker på är att agera kollektivt och samlad är vägen fram för att kullkasta dessa saker. Våra olikheter får inte skymma faktumet att vi är alla människor och vi alla förtjänar en bättre värld.

  Jag vill dessutom instämma med artikelförfattaren att klass är inte en identitet. Det är vilken roll man uppfyller i det kapitalistiska samhället.

  • CW

   2016-01-26 den 16:59

   VK: Kan du översätta det du skrivit så att en normal 12-åring kan förstå…?
   Jag hängde med, men jag vet att det finns många som inte gör det.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp