Du måste prata med din son om våldtäkter

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: 3 minuter

KRÖNIKA | Under nyåret i Köln blev ett 90-tal kvinnor sexuellt trakasserade, tafsade på och rånade av flera män. Vi ...

Du måste prata med din son om våldtäkter - © Aktuellt Fokus

KRÖNIKA | Under nyåret i Köln blev ett 90-tal kvinnor sexuellt trakasserade, tafsade på och rånade av flera män. Vi har länge varnat våra döttrar om samhällets faror. Vi har börjat i fel ände på problemsnöret gällande våldtäkter, tafsande och sexuella trakasserier. Du måste prata med din son om våldtäkter.

Under nyåret i Köln blev ett 90-tal kvinnor sexuellt trakasserade, tafsade på och rånade av flera män. Diskussion i gammelmedia har varit om var männen har sina rötter. Vad männen har för hudfärg eller för rötter spelar ingen större roll. Man ska istället diskutera kvinnosynen bland män i stort. För det gemensamma för gärningsmän när det gäller sexuallbrott är att de är just män med taskig kvinnosyn. Vi måste prata med våra barn om jämnlikhet mellan könen. Om rätt och fel.

Sedan religiösa trossamfund styrde våra liv i detalj så har männen haft tolkningsföreträde gällande sexualitet och tagit sig rätten över kvinnors kroppar. Kyrkorna i väst har alltid skuldbelagt kvinnor som utsatts för övergrepp. Samhället i stort skuldbelägger ofta kvinnor när de utsätts för sexuella trakasserier eller våldtäkter. ”Klart du blir våldtagen när du ser ut som en slampa och beter dig billigt”. Jag har hört många flickor och kvinnor fått detta slängt i ansiktet. På rättegångar frågas kvinnor ut hur de var klädda och hur de betedde sig vid tillfället. Jag har fått höra om omgivningens reaktion när vänner som blivit våldtagna berättar. Skulden får kvinnorna bära med sig i livet.

Nyårsafton i Köln är inte unik. Män runt om i Sverige, i Europa och andra delar av världen har tagit sig friheter att begå sexuella övergrepp mot kvinnor. Oavsett vem gärningsmannen är så är det aldrig okej eller försvarbart. Jag var med och startade en mansgrupp i Norrköping för över 10 år sedan. Vi tog namnet Mansvar. Vi var män som ville ta ansvar i jämställdhetsfrågan. Vi diskuterade jämlikhet och feminism utifrån att vi alla var män. Vi insåg ganska snabbt att vi tjänade på ett mera jämställt samhälle och genomförde flera föreläsningar om feminism ur mansperspektiv. Jag träffade killar från en Stockholmsförort som pratade om sitt arbete mot hederskultur. Att sluta prata om kvinnorna och istället arbeta med männens attitydförändring. Det var många som höjde på ögonbrynen när vi som män drev på om jämlikhet och feminism. Men vi ser att frågan aktualiseras då och då. Idag beskriver sig nästan alla ur politikereliten sig som feminister. Men i politiken ekar de orden tomma. Medan taliban-högern försöker sänka alla försök att nå ett jämlikare samhälle och tryggare samhälle för kvinnor.

Vi har länge börjat i fel ände på problemsnöret gällande våldtäkter. Vi har pratat med våra döttrar om alla faror där ute. Ha inte det på dig, bete dig inte på det viset och akta dig för att gå hem själv. Vi måste istället börja med att prata med våra söner om vad som är rätt och fel. Vad gäller i kontakten med andra könet. Att ett nej är ett nej. Är allt okej att göra? Det ligger på föräldrarna att prata med sina söner. På samhället att markera med kraft mot mäns beteende när det inte är okej. Våra döttrar ska inte behöva vara rädda att gå hem på kvällen. Men så länge maktens män, kyrkans män och rättsalarna skuldbelägger kvinnorna är vägen lång för Sverige att kalla sig ett jämlikt land.

Rickard Karlsson – Pappa till en dotter
redaktionen@aktuelltfokus.se

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar