Kontakta oss

UTRIKES

Video: Polisbil kör över demonstranter vid anti-USA demonstration

Publicerat

den

m
FILIPPINERNA| Utanför den amerikanska ambassaden i Manila blev det stora kravaller. På sociala medier cirkulerar det videor på hur polisbilar kör rakt in i folkmassorna.

Tidigare i år blev Rodrigo Duterte Filippinernas nya president. Duterte kallas för vänsterns motsvarighet till Donald Trump. Den nya presidenten har en politiskt bakgrund som maoist men definierar sig numera som centersocialist. Han vill ändra om landets utrikespolitik som präglats av amerikanskt inflytande.
Duterte är inte ensam utan många av landets fattiga invånare är emot USA. Filippinerna har tidigare varit en amerikansk koloni och trots deras självständighet finns det flera militärbaser runtom i landet. Runt militärbaserna har det växt fram problemområden med prostitution och annan kriminalitet vilket lett till sämre levnadsförhållanden för den lokala befolkningen.

Protester mot USA har varit vanligt i Filippinerna men sedan de fått en USA-kritisk president har protesterna blivit massiva. Under veckan har det varit stora protester utanför USAs ambassad i Manila. Kravaller utbröt och poliserna gick hårt till mot folkmassan. På sociala medier sprids det filmer som visar hur polisen kör rakt in i folkmassan.

Kallade Obama för horunge
Förra månaden på en ASEAN-konferens(Sydostasiatiska motsvarigheten till EU) fick Duterte nog. Han har startat ett drogkrig i landet som enligt honom ska rensa ut kriminaliteten ur landet. På några månader har över 3000 människor avlidit. Drogkriget har fått mycket kritik från EU och USA. Duterte har svarat med att säga att amerikanernas närvaro i muslimska länder slaktar mer än han gjort och att Europa hade Hitler. När Duterte fick möta USAs president Obama valde Duterte att kalla honom horunge.

Samtidigt som USA och EU har kritiserat Duterte har Kina och Ryssland valt att visa sitt stöd. Filippinerna har sedan tidigare varit i behov av den amerikanska flottan för att skydda sina öar från Kina och Japan. Flera av landets öar ockuperas av andra länder som Vietnam och Kina. Tidigare presidenter har vänt sig till USA men Duterte ser ut att bli den första presidenten som vänder dem ryggen.

Dutertes nya utrikespolitik är inte helt oproblematisk. Duterte gjorde en rekordseger när han vann presidentvalet. Duterte lyckades göra det ingen tidigare president gjort när han enade två stora grupper i landet. Med en utlovad totalitär politik gentemot kriminalitet fick han stöd av Marcos-falangen i landet. Marcos-falangen består av en privilegierad medelklass som var anhängare av diktatorn Ferdinand Marcos. Samtidigt med sina sociala reformer lyckades han få stöd av landets fattigaste befolkning som tidigare aldrig brukade rösta i presidentvalen.

Kravallerna utanför USAs ambassad är en konfrontation mellan de två grupperna som gett Duterte makten. Landets poliskår räknas till Marcos-falangen som är positivt inställda till USAs närvaro i landet. USA-motståndarna tillhör landets fattigaste befolkning som anser att USAs inblandning i den Filippinska ekonomin förstör landet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se