Kontakta oss

NOTISER

Vill regeringen verkligen samarbeta med islamister?

Publicerat

den

KIGDEBATT | Rättvise- och utvecklingspartiet, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), är Turkiets största politiska parti. Det är ett konservativt islamistiskt parti. AKP har kritiserats i det starkt sekulära Turkiet för att förespråka en islamisk stat. Man är rädd Erdogan ska utropa sig själv till ”sultan” diktator. EU och Turkiet är nu överens om en handlingsplan för flyktingmottagande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Nu skyndas samtalen om ett turkiskt EU-medlemskap på, sa Donald Tusk enligt AP 15/11/29.

Turkiet får tre miljarder euro (knappt 30 miljarder svenska kronor) för att bromsa flyktingströmmen till Europa och ta hand om de 2,2 miljoner syriska flyktingar som befinner sig i landet. Stefan Löfvén säger sig vara mycket positiv till det nya utvidgade samarbetet mellan EU och Turkiet. Enligt mig så har EU ingått ett avtal med djävulen och sålt ut sin själ. Det sa också Turkietkännaren Halil Karaveli efter att det blivit klart att EU både ger landet pengar och återupptar samtal om ett EU-medlemskap för att Turkiet ska ta hand om flyktingkrisen.

Turkiet ska alltså nu bli ett seriöst kandidatland för medlemskap i den Europeiska Unionen. En opinionsundersökning gjord av Pew Research center 15/11/17 visar att 8 % av turkarna har en positiv inställning till Daesh/Islamiska staten, 19 % svarade att de ”vet inte” om de tycker Daesh är bra eller dåligt- hur man nu ska tolka det. Detta innebär att 27 % av turkarna inte har någon form av negativ inställning till Islamiska Staten. Alltså 21 miljoner turkar är inte negativa till Daesh. Jämför med de 22 miljoner tyskar som inte var negativa till Hitlers Nazi-Tyskland under andra världskriget. Detta är alltså människor som man nu diskuterar visumfrihet till Europa med.

Ta bara det faktum att samma vecka som EU ingick handlingsplan med Turkiet så blev två journalister gripna för sin rapportering om att Turkiet smugglade vapen till jihadistgrupper i Syrien. Sist fredags den 27/11 så mördades den kurdiska advokaten och människorättsförsvararen Tahir Elci. Under samma vecka har ryska medier och dess regim publicerat tiotals artiklar med information om hur turkiska regimen samarbetar med ISIS på olika sätt, allt från att köpa deras olja till att exportera vapen till dem.

Vi ska inte glömma att EU tidigare frös relationerna med Turkiet på grund av att regimen har blivit allt mer auktoritär- inte på grund av att det pågår en demokratiprocess. Nu gör man precis tvärtom: EU omfamnar Turkiet som har blivit djupt auktoritärt. AKP är inte ett demokratiskt moderat islamistisk parti, utan ett fascistiskt islamistiskt parti vars stora dröm är att återupprätta det Osmanska Riket som föll 1924. Det finns en orsak till att ISIS inte är terroriststämplat i Turkiet. Dessutom har president Erdogan aldrig yttrat sig fördömande till vare sig om Al Nusra eller den Islamiska Staten. Tvärtom han ursäktar deras dåd och fördömer offren i Paris som i Ankara.

Hur ställer sig Sverige till detta? Vad gjorde Mehmet Kaplan i Turkiet bara dagarna innan den turkiska regeringen slöt ett historiskt förmånligt avtal med EU och Sverige? Önskar Sverige verkligen att stärka banden med en skurkstat som Turkiet?

Michael G. Helders
Kurdiska Generationen i Sverige

debatt@aktuelltfokus.se