Kontakta oss

INRIKES

Homohatande tjetjenier bakom ny idrottsgala i Sverige

Publicerat

den

SPORT MMA-galan Absolute Championship Berkut kommer till Sverige. Bakom galan står Mairbek Khasiev – ökänd för sitt hat mot homosexuella.

Absolute Championship Berkut, ACB, planerar att arrangera en MMA-gala i Malmö i augusti. Organisationens huvudman Mairbek Khasiev avslöjar planerna på sitt Instagramkonto. Sedan tidigare har flera svenska fighters deltagit på organisationens galor utomlands.

ACB försökte arrangera en gala 4 november förra året, men galan ställdes in i sista stund utan någon förklaring. Den planerade galan sanktionerades av svenska MMA-förbundet, SMMAF – vilket mötte protester från den svenska MMA-scenen.

En av de mer tongivande kritikerna mot SMMAFs sanktion är Musse Hasselvall, som i samband med den inställda galan förra året sa följande till Expressen:

– Det är fegt att säga att de inte behöver ta ansvar för sånt här. De är med i Riksidrottsförbundet och RF jobbar jättehårt med just såna här frågor. När någon är så öppet homofobisk, då ska man självfallet ta ställning till det.

Ägaren: en ökänd homofob

Khasiev är känd för att att posta om sina politiska åsikter på sociala medier. En av de grupper som får ta emot hans hat är de homosexuella. Förra året valde företaget Nike att sluta sponsra den filippinska boxaren Manny Pacquiao efter att boxaren gett sig in i politiken och fällt flera homofobiska uttalanden. Nike sponsrade även ACB, men i samband med att Nike bröt kontraktet med Pacquiao valde Khasiev att bryta kontraktet med Nike.

I samband med att Khasiev bröt avtalandet med Nike skrev han följande på sitt instagram:
– Till och med Djävulen blir rädd för det som finns i bögens huvud.

Trots sin homofobi har Khasievs gala fått stöd från flera etablerade fighters. Organisationen har bland annat anställt den forne UFC-fightern Frank Mir som sprider organisationens PR.

Den svenske fightern Reza Madadi från Allstars Gym kritiserade nyligen folk som hade protesterat mot ACBs inställda gala. Till Fighterinterviews.com sa han att det var supertråkigt för Svensk MMA att galan ställdes in.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se