Kontakta oss

KULTUR

Žižek utmanar Jordan Peterson på livedebatt i New York

Publicerat

den

KULTUR På kort tid har Slavoj Žižek fullkomligt slaktat Jordan Peterson två gånger. Nu har Žižek även gått ut och utmanat Jordan Peterson på en livedebatt i New York.

I oktober ska den kända filosofen Slavoj Žižek besöka New York. Redan nu har han skruvat upp volymen genom att utmana alternativhögern och konservativas nya stjärnskott – Jordan Peterson – på debatt. Utmaningen kommer efter att Jordan Peterson ”debatterat” mot ett trollkonto som utgett sig för att vara Slavoj Žižek på Twitter. Nu vill Žižek ge den kända högerdemagogen en chans till en riktig debatt.

Radikalhögerns nya stjärna

På senare tid har Jordan Peterson seglat upp och blivit radikalhögerns nya stjärna på nätet. En stor anledning till hans popularitet är att han bygger sin image på att vara en professor som ”har fått nog” och utmanar det politiskt korrekta med vetenskapliga analyser, samtidigt som han använder sig av ett språkbruk som närmast kan beskrivas som en blandning mellan Kent Ekeroth och Ivar Arpi.

I Sverige har Peterson omfamnats av en salig blandning människor inom högern. Alltifrån moderata riksdagsmän och liberala debattörer till Sverigedemokrater och fascister har kommit att lyfta fram den kontroversiella professorn.

Att Jordan Peterson är kontroversiell har sina förklaringar. Dels anses han kontroversiell på grund av sitt språkbruk. Framförallt har många liberaler upprörts över hans sätt att beskriva politiska motståndare, vilket lett till upprop om avsked och folkstormar på sociala medier.

Kritiseras för ovetenskapligt dravel från vänsterhåll

Från vänsterhåll och kommunister har kritiken sett annorlunda ut. Här har kritiken snarare handlat om att Jordan Peterson försöker ge vetenskapliga förklaringar med hjälp av ovetenskapligt nonsens. Vilket bland annat Slavoj Žižek påpekat i en längre artikel i The Guardian där han bland annat tar upp det faktum att Peterson förlitar sig på overifierade teorier. Men enligt Žižek är det största problemet Jordan Petersons paranoisk-kritiska metod som han kör med när han tolkar det han anser vara fakta. Som exempel kan man nämna att Jordan Peterson påstår att feminister inte kritiserar islamistdiktaturen Saudiarabien och att det skulle bero på att feminister skulle ha en undermedveten önskan av att domineras av män. Han har även påstått att judar är vänstervridna på grund nazisternas förföljelser under andra världskriget.

Slavoj Žižek påpekar att det finns mycket legitim kritik som bör föras fram mot den politiska korrektheten. Men bara för den saken skull ska man inte föra ut vilka teorier som helst – speciellt inte om man ska ha någon form av akademisk trovärdighet.

I den senaste sågningen avslutar Žižek med:

”Jag deltar inte heller på Facebook eller tweetar, men jag fick höra att det finns anonyma personer som är aktiva på bägge medierna som låtsas vara jag. Alla sådana fall är falska. Så jag blev förvånad över att veta att Peterson utmanat mig till en debatt, som svar på en tweet som opererar under mitt namn. Om han verkligen vill, är jag redo att göra det under mitt nästa besök i New York nästa oktober.”

Lästips: Why do people find Jordan Peterson so convincing? Because the left doesn’t have its own house in order

A REPLY TO MY CRITICS CONCERNING AN ENGAGEMENT WITH JORDAN PETERSON

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons