Kontakta oss

iFOKUS

Högerextremas våld och hot mot poliser ökar

Publicerat

den

iFOKUS Högerextremt våld och hot mot svenska poliser är inget nytt i Sverige. De senaste åren har dessutom högerns hat mot enskilda polismän ökat – och mycket tyder på att högerns polishat kommer öka ännu mer.

Den högerextrema hetsen mot svenska poliser fortsätter och blir allt grövre.
I en nyligen publicerad artikel på nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens hemsida går organisationens medlemmar återigen till angrepp mot svenska poliser. Tonen är hög och kontentan är klar – svenska poliser har ett individuellt ansvar när det gäller förräderiet mot den vita rasen. I kommentarsfältet är språket betydligt grövre: ”kriminella huliganer och ska också behandlas som sådana” skriver en NMR-anhängare om svenska poliser.

Hatet mot svenska poliser följer ett gammalt mönster från NMR och andra nationalistiska högersympatisörer. Under NMR:s demonstration i Göteborg den 30 september gick organisationens styrkor till våldsamt angrepp mot den närvarande polisstyrkan. Veckorna före demonstrationen höll ett 50-tal svartklädda NMR-aktivister en blixtdemonstration genom Göteborg där de skanderade namnen på poliser samtidigt som de skrek folkförrädare.

12 november anmälde polisen NMR:s hemsida för hot mot tjänsteman. Detta efter att NMR efterlyst personuppgifter på polismän som de tidigare filmat under en otillåten aktion i Göteborg dagarna innan. Under aktionen greps 16 högerextremister.

– Vi har uppfattat att det finns en hotbild mot poliser, när Nordfront på sin hemsida frågar efter namn och adresser till poliser som de filmade under lördagen, sa polisens presstalesperson i Västra Götaland, Ulla Brehm, till SVT.

I mars drabbade NMR samman med poliser på Östermalm i Stockholm. Under sammandrabbningen grep polisen en knivbeväpnad högerextremist.

I januari angreps och skadades tre poliser under ett omhändertagande vid en pub i centrala Södertälje. Under angreppet gick ett 20-tal högerextremister till attack mot polisen samtidigt som de uppges ha skrikit nationalistiska slagord och hyllat polismorden i Malexander.

I samband med en demonstration i Stockholm januari 2016 gick Nordiska Motståndsrörelsen till organiserad attack mot polisen vid Medborgarplatsen. Attacken resulterade i att flera NMR-anhängare dömdes för våldsamt upplopp.

Gammalt mönster

Den senaste tidens hets mot polisen följer ett gammalt mönster för den högerextrema rörelsen. Sedan 1980-talet har den nationalistiska högern haft en medvetet hätsk linje mot svenska poliser. Hatet har inte bara resulterat i våldsamma upplopp och uppmaningar till våld mot tjänstemän i kommentarsfält, tidigare domar pekar även på att den nationella högern aktivt kartlägger och registrerar enskilda poliser. Det allvarligaste brottet som riktats mot poliser i Sverige är avrättningen av polismännen i Malexander 1999. Samtliga gärningsmän var aktiva högerextremister.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se