Kontakta oss

iFOKUS

75 år sedan Sveriges värsta terrordåd

Publicerat

den

attentatetmotnorrflamman
iFOKUS| Den tredje mars 1940 så utfördes det största terrorbrottet i Svensk historia. Gärningsmännen var militärer, poliser och en journalist som hade bestämt sig för att göra sig av med den kommunistiska tidningen Norrskensflamman. Terrordådet ledde till att fem personer dog varav två barn och fem personer blev skadade.

I Sverige 1940 så var det politiska klimatet spänt mellan de olika grupperna. Andra världskriget pågår och Sovjetunionen har invaderat Finland. För att hålla koll på den svenska befolkningen har myndigheterna upprättat arbetsläger där de placerar främst kommunister de fruktar kommer strida för Sovjetunionen vid en invasion men även andra radikala grupper som syndikalister, fackföreningsfolk och antifascister blev placerade i arbetslägerna. De borgerliga politikerna med sina tidningar hetsar hårt mot radikala vänstergrupperingar där de försöker utmåla den svenska vänstern som landsförrädare.

Tidningen Norrskensflamman i Luleå var ursprungligen en socialdemokratisk tidning som vid partisplittringen 1917 istället gick över till Sveriges socialdemokratiska vänsterparti som idag är vänsterpartiet. Partiet och tidningen var visserligen för att Sverige skulle behålla sin neutralitet i men tidningen visade sitt stöd till Sovjetunion och publicerade översättningar av Stalins propaganda. Norrskensflamman var den största arbetartidningen i Norrbotten. Norrbottens-Kuriren är en konservativ tidning med liberal framtoning som var Norrskensflammans största motståndare. I motsats till Norrskensflamman så använde Norrbottens-Kuriren en stark antikommunistisk framtoning där de tog tydligt ställning mot Sovjetunionen med slagorden ”Finlands sak är vår”.

Borgerliga politiker runtom i landet försökte att förbjuda kommunistiska tidningar i riksdagen. I Norrbotten så organiserades det en sexmannakommitté där olika representater från näringslivet och borgerliga pressen diskuterade hur de skulle stoppa kommunismens framfart i Norrbotten. Även den lokala Finlandsrörelsen som rekryterade frivilliga till att strida för Finland var inblandade där Paul Wretlind som var ordförande för Folkpartiet i Stockholm var med för att försöka att få stopp på Norrskensflamman och de som han gav finansiellt stöd till var senare de som utförde terrordådet.

De borgerliga politikerna lyckas inte stoppa Norrskensflamman eller kommunismens framfart så natten till den tredje mars så bryter tre militärer in sig i Norrskensflammans lokaler där de planterar sprängladdningar på tryckpressarna. Utanför byggnaden håller en värnpliktig vakt och journalisten Gunnar Hedenström från Norrbottens-Kuriren väntar i flyktbilen utanför. Bomberna sätter eld på lokalen. Norrskensflammans lokaler har även bostäder på de övre våningarna där tidningens medarbetare med deras familjer bor. Sammanlagt befinner det sig tio personer när bomberna exploderar och med hjälp med knutna lakan lyckas fem personer ta sig ut från fönstret medan fem personer brinner inne varav två av dem är barn. Även om brandkåren var på plats bara minuter efter attentatet så brann byggnaden ner till grunden.

Gärningsmännen blev bara åtalade för skadegörelse
Gärningsmännen blev tagna då det gick att spåra sprängladdningarna till militärerna. Alla utom en av militärerna erkände dådet. Det visade sig i rättegången att de som planerat dådet var landsfiskalen(chefsåklagare) Ebbe Hallberg, Poliskaptenen Uno Svanbom och journalisten Gunnar Hedenström. Ytterliggare två journalister en från Norrbottens-Kuriren och en från tidningen Norrländska Socialdemokraten. Det är den gruppen som låg bakom planeringen men Hallberg, Svanbom och Hedenström var de enda av planeringsgruppen som blev dömda för attentatet. Däremot valde åklagaren aldrig att åtala för mordbrand utan istället för skadegörelse. Svanbom och Hedenström fick de hårdaste straffet på sju års straffarbete, de tre militärerna som planterade sprängladdningarna fick 6 års straffarbete, den värnpliktige som vaktade fick 2 års straffarbete. Ebbe Hallberg som var huvudmannen bakom attentatet blev aldrig dömd för dådet utan fick istället ett straff på 18 månader för ett annat brott.

Sveriges största terrordåd är än idag en kontroversiell händelse som det sällan talas högt om. Redan dagarna efter dådet så skrev Norrbottens-Kuriren att det var kommunisterna själva som tänt på och många andra tidningar hakade på fram tills att gärningsmännen blev gripna. Istället för en skandal så blev det tystnad i Sverige. Terrordådet blev bortglömd och regeringen benådade Svanbom och Hedenström så de slapp sitt av hela sitt straff. Det tog hela 56 år tills det byggdes ett minnesmonument tillägnat offrena. I samband med det intervjuades även Gösta Krendel som var en av militärerna som planterade en sprängladdning där han i intervjun inte ångrade någonting utan bara påpekar att målet var att stoppa tidningen och inte döda någon.

Norrskensflamman aktuellt än idag
Ett terrordåd som skedde för 75 år sedan kan verka rätt så irrelevant i dagens läge men när vi har en regering som släpper en rapport om vad de anser vara politisk extremism där alla ideologier förutom den liberala blir stämplad som extremistiskt blir det relevant att påpeka att Sveriges största terrordåd utfördes av konservativa och liberala som enats mot kommunismen. Hela regeringens extremistprojekt är skapat av liberaler som klassar alla som inte ställer upp på deras liberala principer som extremister. Det kvittar om du är direktdemokrat som vill ha mer demokrati för då är du extremist när du förespråkar något annat än den liberala demokratin. Likaså ignoreras liberalernas aktivism. Även om liberalernas aktivism är rätt så utdöd så finns fortfarande frihetsfronten som hade svartklubbarna Tritnaha och Docklands där knarket flödade fritt. En av deras mest aktiva aktivister var Mats hinze som senare låg bakom flera mordbränder och ett misslyckat bombdåd allt gjort med politiska syften. Det av något borde ju klassas som liberal extremism.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons