Kontakta oss

INRIKES

Svenska staten stäms efter kränkningar av de mänskliga rättigheterna

Publicerat

den

INRIKES| Medborgarrättsgruppen, Civil Rights Defenders (CRD), aviserar att de stämmer svenska staten på grund av skånepolisens så kallade romregister. Journalisten Niklas Orrenius kunde i DN 2013 avslöja att skånepolisen hade upprättat ett särskilt register som kartlagde de polisen valde att kalla för ”kringresande”. I realiteten handlade det om Sveriges största nationella minoritet, romerna. Omkring 4700 personer hade systematiskt registrerats av polisen, bland dem återfanns bland annat spädbarn. Mer än 1000 av de registrerade var barn.

CRD anklagar staten för kränkningar av de mänskliga rättigheterna och anser att det skadestånd staten sedan tidigare har betalat ut till de drabbade, på 5000 kronor är långt ifrån tillräckligt med anledning av brottets art. Därför kräver man nu 30 000 kronor inklusive ränta från staten.

– För oss är det uppenbart de registrerats just för att de är romer, men det är inte därför registret tidigare har förklarats olagligt skriver civilrättsförsvarna på sin hemsida.

Med stämningen vill CRD sätta fingret på den etniska aspekten av registret och skapa upprättelse för de som har drabbats. Man uppger även att man är beredda att ta fallet ända upp till Europadomstolen om det behövs.

Stämningsansökan i sin helhet: http://www.civilrightsdefenders.org/files/St%C3%A4mningsans%C3%B6kan-2015.pdf

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se