Kontakta oss

KRÖNIKA

Den liberala extremismen sätter handelsavtal före mänskliga rättigheter

Publicerat

den

KRÖNIKA| I Dagens Nyheter så går Sveriges mäktigaste kapitalister ut och kräver att handelsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien inte får brytas. De påstår att enbart frihandel kan förbättra situationen i ett land där mänskliga rättigheter kränks gång på gång. 

31 av Sveriges näringslivstoppar som de kallar sig i tidningen Dagens Nyheter går ut med att handelsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien inte får brytas. Skulle handelsavtalet brytas så skulle Sveriges trovärdighet som handelspartner försämras. Att det handlar om vapen och vapenfabriken är någon som de inte nämner överhuvudtaget.

Samtidigt så visar det liberalismen i sin råaste form där de hävdar att marknaden är det som kan lösa alla problem. De påpekar att Sverige har haft handel med Saudiarabien enda sedan 1970- och 80-talet där de varit med och moderniserat landet. Vad de däremot missar är att det enda som förbättrats är en högre materiell standard. Det är det enda den så kallade liberala marknaden klarar av att påverka men ändå fortsätter liberalerna att hylla marknaden som den ultimata lösningen. Handeln har inte förbättrat de mänskliga rättigheterna ett dugg. Saudiarabien är fortfarande ett kungadöme som påminner om vår tids diktaturer där människor torteras och där även brottsoffer kan straffas. Kvinnor som blir våldtagna och anmäler till polisen blir även bestraffade själv med piskrapp då det är enligt den gamla regimen deras fel att de lockade männen till att våldta dem. Likaså får kvinnor inte köra bil eller gå ensamma ute i det allmänna utan måste ha föllje med en man. Detta är problem som marknaden eller frihandeln enligt liberalerna skulle lösa men samtidigt med facit i hand så ser vi att under de 30 åren som Sverige exporterat produkter till Saudiarabien så har handeln inte påverkat de mänskliga rättigheterna ett dugg.

Samtidigt som vi i Sverige har en regeringen som är fullt upptagen med att stämpla folk som extremister så blundar de för liberalernas extremismen. De 31 kapitalisterna som går ut och försvarar handelsavtalet är ett perfekt exempel på liberal extremism, där marknaden står över allt även mord, tortyr och förtryck är tillåtet så länge det inte påverkar marknaden negativt.

Liberalismens extremism tar inte samma form som andra rörelser som stämplas som extremister helt enkelt för att liberalismen är det som gynnar makten, därav är maktens män liberaler. De som verkligen har makten i Sverige är inte regeringen för de är underställda kapitalet och lyder dem blint. De verkliga makthavarna är de 31 kapitalisterna. Friheten som liberalerna erbjuder är inget annat än frihet från ansvar och friheten att förtrycka vem de vill. Är du förtryckt eller löneslav i ett u-land så får du skylla dig själv då det är ditt eget val enligt liberalerna.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons