Kontakta oss

INRIKES

ABF utreder Turkiska Riksförbundets medlemskap efter grov rasism och fascistkopplingar

Publicerat

den

abflogo
ARBETARRÖRELSEN
| ABF:s ledning har tagit beslut om att utreda Turkiska Riksförbundets medlemskap efter den senaste tidens uppmärksammade rasism från det turknationalistiska förbundet.

Beskedet från Arbetarnas Bildningsförbund är taget på grund av lördagens rasistiska våldsuppmaningar från Turkiska Riksförbundets dåvarande vice ordförande Barbaros Leylani. Uttalandena skedde inför fascisthälsningar under terrororganisationen Grå Vargarnas flagga.

– Jag blir bestört. Hans uttalanden är vedervärdiga, och så långt från ABFs människosyn man bara kan komma, kommenterar Helén Pettersson, förbundsordförande på ABF.

I ett pressmeddelande säger Helén Pettersson att ledningen har beslutat om att inleda en granskning. Pettersson tillägger även att hon är skeptisk till det fascistkopplade riksförbundet.

– Jag har väldigt svårt att se hur Turkiska Riksförbundet ska kunna vara kvar i ABF, och vi har i ledningen beslutat att inleda en granskning av huruvida de kan vara medlemmar hos oss, säger Helén Pettersson.

Gått ut till samtliga bildningsförbund i landet

Den grova rasismen och tydliga fascistkopplingarna är inget som accepteras av ABF. I pressmeddelandet skriver de att information har gått ut till samtliga lokala bildningsförbund i landet och att ledningen rekommenderar de lokala förbunden att avbryta allt samarbete med Turkiska Riksförbundet.

– vi har gått ut med en uppmaning till alla våra avdelningar att tills vidare avbryta allt samarbete med TRF, och det beskedet gäller omedelbart, säger Monika Widman-Lundmark, förbundssekreterare på ABF.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se