Kontakta oss

INRIKES

Kritikstorm mot Moderaternas utspel om fuskare

Publicerat

den

mkritik
STOCKHOLM
| Sverige skakas just av landets största avslöjanden om de rikas skattefuskande. Samtidigt som politiker, banker, produktionsägare och andra ur makteliten undanhåller mer än utgifterna för Sveriges statsbudget så höjer Moderaterna tonen – Mot de fattiga.

Med stora bokstäver låter Moderaterna i Stockholm meddela allmänheten på Facebook att de tar kampen mot fusket. Ett meddelande som stora delar av allmänheten skakar på huvudet åt. Moderaternas utlovade satsning kommer nämligen mitt i alla avslöjanden om den rika maktelitens skattefuskande. Ett fusk som på grund av dess storlek riskerar att sänka både Sverige och svenskarna.

1300 miljarder kronor

Experter har flaggat för så höga belopp som 1300 miljarder kronor. Det vill säga hundratals skattemiljoner mer än vad utgifterna i Sveriges statsbudget, inklusive alla kostnader för en human flyktingpolitik. Men det förutsätter att Sverige följer samma nivå som övriga Europa. Vilket i sin tur är osannolikt då Sveriges maktelit anses vara den femte rikaste på jorden. Något som talar för att de senaste avslöjandena endast är toppen av ett isberg. Något som Moderaterna inte ens nämner när de säger att partiet ska ta kampen mot fuskarna.

Ger sig på fattiga plankare istället för makteliten

Istället riktar Moderaterna blicken mot det partiet anser vara en viktigare fråga. Nämligen plankandet på tunnelbanan i Stockholm. En företeelse som framförallt utförs av de människor som inte har råd med kollektivtrafiken i Stockholm. Det vill säga hemlösa, arbetslösa, studenter och fattigpensionärer.

Massiv kritik

Sedan Moderaterna släppte bilden på Facebook har partiet fått utstå en massiv kritikstorm. Många anklagar partiet för att vara hycklare. Andra socialister går till och med så långt att de kallar partiet för folkfientligt. I kommentarsfältet till den aktuella bilden kritiserar flera uppretade personer Moderaternas utspel.

”Haha ”Kampen mot fusket”! Det kunde man ju ana att när nu Moderaterna och deras vänner avslöjats fiffla undan miljarder till skatteparadis så ska M nu stoppa de fattigaste från att resa gratis med kollektivtrafiken.” skriver Lars. Inlägget har fått betydligt fler så kallade ”gilla”-markeringar än vad Moderaternas aktuella utspel har fått.

Jon från Stockholm skriver, ”Vilket fusk ni väljer att ”ta kampen mot” speglar ju vilka väljare ni är ute efter”. ”Jag hoppas att ni även tar upp kampen med alla slags skattefuskare. 490 miljarder kan man göra mycket för.” skriver Annika.

Ingmar anser att Moderaternas utspel gör dem till vidriga, ”Trodde först att ni skulle ta itu med alla skattesmitare, men inser att ni är precis lika vidriga som vanligt och sparkar på de som har det sämst ställt”. I kommentarsfältet får han medhåll av Zandra som tar upp frågan ur ett annat perspektiv. ”Vem tar kampen mot förseningar och inställda tåg? Hur mycket kostar den förlorade arbetstiden för varje stockholmare som förlitar sig på att ta sig fram via kollektivtrafiken? Oerhört pinsam kampanj från Moderaterna Stockholm.”

I skrivande stund har över 135 kommentarer gjorts i Moderaternas kommentarsfält. En klar majoritet är klart kritiska mot högerpolitikens fokus på att motarbeta fattiga samtidigt som de är tysta om den rika makteliten resursplundring av Sverige.

https://www.facebook.com/ModeraternaSthlm/photos/a.470841936290071.109032.118162038224731/1185889684785289/?type=3&theater

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se