Kontakta oss

INRIKES

Ekeroths Samhällsnytt kopplas till ryska underrättelsetjänsten

Publicerat

den

INRIKES Egor Putilov, Kent Ekeroths främsta medarbetare på tidningen Samhällsnytt kopplas till Rysslands underrättelsetjänst. Informationen kommer från svenska Säpo och blev offentlig i samband med Riksdagens avslag på Egor Putilovs ansökan om att få tillträde till riksdagen som journalist.

Varje journalist som ansöker om att få tillträde till riksdagens lokaler måste genomgå en säkerhetsprövning och bedömas av bland annat Säkerhetspolisen, Säpo. När Samhällsnytts journalist Egor Putilov ansökte om att få tillgång till riksdagen i egenskap av journalist fick han nobben. I beslutet framgår det bland annat att Egor Putilov, eller Martin Dahlin som han numera heter, använt sig av minst fem olika namn sedan han kom till Sverige och fick permanent uppehållstillstånd 2007.

I motiveringen till avslaget framgår det även att Egor Putilov har haft kontakt med ryska underrättelsetjänsten Sluzhba Vnezjej Razvedki – SVR. ”Det framgår vidare att du haft kontakt med rysk underrättelsetjänst” står det i det offentliga dokumentet.

Fredrik Furtenbach, kommentator på SR var den som först publicerade informationen.

Vägrar svara på frågor om Ryssland

Aktuellt Fokus har sökt och även fått tag på ”Egor Putilov”. Men han vill inte svara på frågor vi ställer. Istället hänvisar han oss till att läsa en krönika han skrivit där han säger sig vilja ha svar från Säpo. I samma krönika skriver han att svenska Säkerhetspolisen har varit ute efter att attackera honom personligen.

Frågorna vi ställde men aldrig fick svar på var följande:

Hur känns det att bli nekad tillgång till riksdagen i egenskap av journalist?

Hur ser din relation ut med den ryska underrättelsetjänsten?

Varför har du bytt namn och använt dig av olika alias så många gånger?

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se