Kontakta oss

INRIKES

Polisinspektör kritiseras efter politisk propagandafilm

Publicerat

den

INRIKES Enligt beslut från Justitieombudsmannen (JO) var det fel att polismannen deltog i sin yrkesroll som polisinspektör i Moderaternas reklamfilm. Samtidigt avstår JO från att kritisera Polismyndigheten eftersom den enskilda polisinspektören sägs ha agerat på eget bevåg.

I JO:s beslut står det att Polismyndigheten inte ska ha känt till att polisinspektören ställde upp i den politiska reklamfilmen för Moderaterna. Ändå deltog polisinspektören i filmen med polisens utryckningsfordon iklädd uniform. Enligt JO innebar agerandet att polismyndighetens opartiskhet kunde ifrågasättas av allmänheten. Nu får polisinspektören kritik samtidigt som myndigheten inte klandras.

”För att inte riskera att skada allmänhetens förtroende för Polismyndighetens opartiskhet förutsätter ett deltagande i en politisk film att det tydligt framgår att det är den anställdes personliga åsikter som förmedlas och att filmens innehåll inte ger intryck av att representera myndighetens uppfattning.

Genom att polismannen deltog i kampanjfilmen med en målad polisbil och klädd i polisuniform framgick det inte tydligt att han medverkade i egenskap av privatperson. Han ska kritiseras för detta.” skriver JO i sitt beslut.

Den moderata propagandafilmen släpptes förra året och var en del av Moderaternas kampanjsajt, ”Dags att jobba”. Titeln på filmen var ”Trygghet att lita på”.

JO:s beslut finner du här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se