Kontakta oss

INRIKES

Antisemitisk nämndeman som spred våldsbejakande extremism inga problem för tingsrätten

Publicerat

den

Faksimil Twitter

RÄTTSSYSTEMET    Göteborgs tingsrätt utredde SD-nämndemannen efter att hon spred rasbiologiska åsikter, antisemitism och delade inlägg från våldsbejakande högerextremister. Idag kom beslutet från tingsrätten. SD-nämndemannen får fortsatt förtroende.

För ett par veckor sedan kunde tidskriften Expo avslöja hur SD-politikern och nämndemannen Mari Herrey spridit antisemitiska konspirationsteorier om att den judiska miljadären George Soros kämpar för att ”förstöra västvärldens nationer, kultur och ekonomi”. I Expos granskning framgick det även att Mari Herrey spridit rasbiologiska påståenden och delat Twitterinlägg från öppna antisemiter med kopplingar till den svenska vit makt-miljön. Till följd av Expos granskning inledde Göteborgs tingsrätt en utredning om Mari Herreys lämplighet som nämndeman. Idag kom beskedet från tingsrätten. Det är inga problem att nämndemän uttrycker rasbiologiska åsikter och sprider antisemitism och inlägg från våldsbejakande högerextremister. Mari Herrey får därmed behålla uppdraget som nämndeman i Göteborgs tingsrätt.

Tingsrättens lagman Johan Kvart kallar Mari Herreys agerande för ”riktigt illa” men uppger även att han köper hennes bortförklaring om att hon inte vetat vad hon har gett uttryck för.

– Det är ett förkastligt material. Men jag har godtagit hennes förklaring att hon varit naiv och inte förstått naturen av det hon spridit. Det är illa, riktigt illa, men den vårdslöshet och okunskap hon visat prov på är ändå inte tillräcklig för att jag ska finna henne olämplig som nämndeman, säger Johan Kvart till tidningen Mölndals-Posten.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se