INRIKES

Arlabönderna får betala för ledningens lyxliv

KAPITALISM | Skandalerna runt Arlas ledning som lever i lyx fortsätter medan svenska bönderna går på knäna ekonomiskt. SVT:s Uppdrag Granskning kan i kväll avslöja att Arlas chefer har spenderat böndernas pengar på resor, krogbesök, sprit och cigaretter. Bönderna fick betala Vd:ns frus lyxresa till Paris. Arla-ledningen arrangerade exklusiv golfturnering för andra näringslivstoppar som kan tolkas som en muta.

Det är tuffa tider för svenska mjölkbönder. Mjölkbönderna får idag bara en liten del av pengarna när du köper en liten mjölk. Den största vinsten av en liter mjölk tar Arla. Det sticker i ögonen på många mjölkbönder när det nu återigen avslöjas att Arlas ledning fortsätter leva ett liv i lyx även efter att de har lovat bättring. Flera tjänstemän och chefer inom mejerijätten har, enligt UG:s granskning, haft företagskort som de använt till privata inköp. En tjänsteman inom Arla har handlat sprit, kläder och leksaker. En annan tjänsteman har, trots att hon har leasingbil, åkt taxi för tiotusentals kronor. Vd:n Henri de Sauvage lät mjölkbönderna betala hustruns resa till Paris. Vid ett tillfälle bjöd man på lyxig bankett på Grand Hotel för 150 000 kronor.

Henri de Sauvage hävdar att man har efter UG:s granskning ska ha stramat åt riktlinjerna. Ändå så väljer Arla-ledningen att arrangerade en exklusiv golfturnering för andra näringslivettoppar. Kläder för 4000 kronor köptes in och golfutrustning för tusentals kronor gavs bort till deltagarna. Det är inte bara bönderna som reagerar utan också Institutet mot mutor höjer på ögonbrynen.

– Just den här typen av evenemang som inte har någon naturlig koppling till arbetet, det är sånt som utifrån allmänna bilden i näringslivet faktiskt inte är okej, säger Helena Sundén, generalsekreterare.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

2 kommentarer

2 Comments

 1. Jonas

  2016-02-03 den 20:49

  Glömde säga . .
  Det som händer med ARLA händer med Kommunal , LO-kollektivet och tusen andra organisationer , glöm inte det !
  ARLA hade bara otur att bli avslöjade ! !

 2. Jonas

  2016-02-03 den 20:23

  I andra eu länder så så får bönderna hjälp av staten med t.ex lägre skatter på bränsle och annat behövligt .
  I Sverige vägras all dylig hjälp samt att bönderna hindras att göra sig av med \”storebror ARLA\” !
  Det var visst Reinfeldts ide att göra så , Romsom och den svage \”svetsaren\” fortsätter att neka landsbygden sådan hjälp . . varför ? ?

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp