Kontakta oss

INRIKES

Özz Nujen tog ställning mot Islamska Staten – Censurerades av Sveriges Radio

Publicerat

den

INRIKES | När Özz Nûjen nyligen gästade Sveriges Radio hade han på sig en prokurdisk tröja. När SR publicerade en pressbild från träffen visade sig att SR hade censurerat den folkkära komikerns tröja.

Komikern Özz Nûjen gästade programmet ”Katarina Hahr möter” på Sveriges Radio. I programmet diskuterade han bland annat Kurdistan och förtryck. Under samtalet var Özz Nûjen iklädd en tröja där det stod Peshmerga.

Peshmerga är ett samlingsnamn på kurdiska trupper i Irak och Iran. Trupperna är en av terrornätverket Daesh värsta fiender och har befriat stora ockuperade landområden från Daesh styrkor.

Efter programmet togs det i sedvanlig ordning pressbilder som senare publicerades på Sveriges Radios hemsida. De publicerade bilderna var däremot censurerade, statsradion hade valt att klippa bort Özz Nûjens tröja.

När Özz Nûjen uppmärksammade censuren valde han att reagera på twitter.

SR har försvarat sig med att de som public service inte får syssla med otillbörligt gynnade. Enligt Marie-Jeanette Löfgren på SR.visar de därmed inte upp företagsnamn eller organisationsnamn.

Samarbetar med Sverige mot terrorister
Peshmerga samarbetar även med den svenska armén. Sverige har ett utbildningsavtal med Peshmerga. Samarbetet kom till stånd för att stärka kampen mot det salafistiska terrornätverket Daesh. De svenska trupperna utbildar Peshmerga i vapenteknologi och har ett 30-tal soldater på plats.

Har visat upp mängder med varumärken
Trots att SR hävdar att de inte visar upp företagsnamn eller organisationsnamn kan man finna flera bilder på en rad olika varumärken på Sveriges Radios hemsida.

Bland annat har SR publicerat bilder på Zlatan Ibrahimovic där företagsloggor täcker halva bilden.

zlatan

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se