Kontakta oss

NOTISER

Avpixlat hånas på nätet efter pixlad artikel

Publicerat

den


AVPIXLAT| Den främlingsfientliga högersajten Avpixlat marknadsför sig som en sida som till skillnad från gammelmedia och ”vänstermedia” inte mörkar nyheter genom att pixla ansikten på gärningsmän. Men i samband med en artikel om det rasistiska och fascist- och nazistkopplade nätverket Solders of Odin så valde sajten att pixla ansiktena på medlemmar i nätverket.

Såväl sajten som den ansvariga högerjournalisten Roger Sahlström har hånats av tilltaget på sociala medier. På mikrobloggen Twitter skriver flera personer om det hela och pekar på det ironiska. Exempelvis ställer en Twitteranvändare sig frågan om sajten ska byta namn till ”Påpixlat”.

Även den antirasistiska sajten Inte Rasist Men (IRM) har uppmärksammat hyckleriet ifråga. IRM publicerade en humoristisk bild på det hela med texten, ”Snälla, kan vi diskutera ironin i detta…..”. På endast två timmar hade bilden delats närmare 400 gånger och fått närmare 3000 gilla-markeringar.

https://www.facebook.com/irm.se/photos/a.225958464171602.36852.210114715755977/740469769387133/?type=3&theater

Sahlströms bortförklaring – Utmålar sig som PR-geni

Till och med den högerradikala nyhetssajten Nyheter Idag har hånat Avpixlats senaste pixling. I en kommentar till Nyheter Idag försöker Sahlström ge sken av att han är något slags PR-geni som ville skapa uppmärksamhet för artikeln ifråga.

– Antingen ger jag den långa förklaringen där det handlar om hur man gör saker viralt. Nu hjälper ju Inte rasist men till att sprida artikeln sade Roger Sahlström till Nyheter Idag.

Det som talar emot Roger Sahlströms bortförklaring är dock det faktum att det inte är första gången han gör något liknande på samma sajt.

Inte första gången

Så sent som i februari pixlade Avpixlat ytterligare en bild på sin sajt. Även den gången gällde det ett rasistiskt gatunätverk med kopplingar till nazister. Journalisten som pixlade bilden var precis då som nu Roger Sahlström. Bilden som pixlades var en gruppbild på gatunätverket ifråga. Problemet var bara den att att IRM avpixlade den pixlade bilden vilket ledde till att Avpixlats ansvariga utgivare Mats Dagerlind blev kränkt och kallade IRM för hatsajt.

Aktuellt Fokus har tidigare kunnat peka ut hur Avpixlat mörkade ett våldsamt upplopp i centrala Stockholm i slutet av januari.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se