Kontakta oss

ARBETSLIV

Förslag om strejkförbud presenterat

Publicerat

den

INRIKES Tidigare idag kom beskedet. De stora fackjättarna har gjort upp med arbetsköparnas lobbyister om att vingklippa den svenska modellen och införa strejkförbud i Sverige.

Enligt arbetsköparnas lobbyister är förslaget om strejkförbud positivt. När Transportföretagens vd, Mattias Dahl, kommenterar det hela för Sveriges Radio säger han att det handlar om att stävja missbruk och avarter på arbetsmarknaden och syftar på den utdragna konflikten i Göteborgs hamn. Samma retorik fördes även fram av resten av parterna som består av Svenskt Näringsliv, Transportföretagen, Teknikföretagen, Industriabetsgivarna, TCO, SACO, Unionen och LO, under en pressträff tidigare idag.

– Det är inte rimligt heller att 250 personer i Göteborg ska förändra konflikträtterna i Sverige och maktbalansen. Därför har vi sett det här som väldigt bra, sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson under pressträffen tidigare idag.

Men trots att parterna säger sig vilja stävja missbruk och avarter på arbetsmarknaden presenterades inte enda ord om inskränkt lockout-rätt för arbetsköparna. Vilket är huvudanledningen till förra årets rekordtapp för Göteborgs hamn vilket orsakade miljardförluster för svenska exportföretag. Förra året genomförde Hamnarbetarförbundet endast en enda strejk under hela året. Hamnstrejken som skedde i januari varade i åtta timmar. Vilket kan jämföras med arbetsköparens lockout som stängde ner terminalen i över 370 timmar förra året.

Företrädare för Hamnarbetarförbundet har under dagen kallat strejkrättförslaget för skrämmande och extremt odemokratiskt.

– Om uppgifterna är riktiga, är det här ett skrämmande avsteg från den svenska modellen. Det är i grunden extremt odemokratiskt och borde inte vara möjligt i en demokrati. Det är som att säga att det är okej att bilda politiskt parti, men inte att ställa upp för val, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot i Hamnarbetarförbundet till tidningen Arbetaren.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se