Kontakta oss

NOTISER

Tackar nej till massiv politikerlön

Publicerat

den

DANMARK | Miljö- och Teknikborgmästaren i Köpenhamn tackar nej till politikerklassens massiva löneförhöjningar i Danmark. Skälet? Borgmästaren är vänster.

Politikerklassen i Danmark vill ha djupare klyftor mellan välbärgade politiker och väljarna. Totalt rör det sig om en 30-procentig löneförhöjning för landets borgmästare. Samtidigt kan ledamöterna i Folktinget se fram emot en 15-procentig höjning om Vederlagskommissionen får som den vill.

Vederlagskommissionen har föreslagit en massiv löneförhöjning som Folketinget ska ta ställning till. Men redan på förhand har de skyhöga lönerna blivit kraftigt kritiserade. Idag tjänar en borgmästare omkring 750.000 kronor om året. Om politikerklassens förslag går igenom skulle det innebära en ny årslön på cirka 975.000. Men det säger alltså Miljö- och Teknikborgmästaren i Köpenhamn Morten Kabell nej till.

Morten Kabell är folkvald för Enhedslisten. Till tidningen Avisen säger Kabell att det hela är förfärligt.
– Man kan säga mycket men jag tycker faktiskt att man kan leva på 750 000 säger Morten Kabull sarkastiskt till Avisen.

Den arbetarvänliga borgmästaren anser nämligen att den nuvarande lönen är för hög den med.
– Jag tycker att det är viktigt att politikerna även har en normal relation med resten av arbetsmarknaden. Så att man inte befinner sig för långt ifrån de villkor som gäller för alla de människor som vi faktiskt representerar. Och det är en standardlön som inte ligger på 750.000 och definitivt inte 950.000 kronor per år, säger han till Avisen.dk.

Läs hela intervju med Morten Kabell här: http://www.avisen.dk/el-borgmester-takker-nej-vildt-loenhop-helt-forfejl_363983.aspx

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se