Kontakta oss

UTRIKES

Lärarlönen sänktes – vägrade stå under nationalsången

Publicerat

den

JAPAN| En lärare i Japan fick sänkt lön för att hon vägrade stå upp under nationalsången under en skolavslutningen 2013. Domstolen går på skolans nationalistiska linje att hon brutit mot ”upprätthållandet av den civila disciplinen”

En skola i Japan har fått rätt att sänka lönen för en lärare som vägrat att stå upp under nationalsången. Det har en japansk domstol beslutat, rapporterar AFP. Läraren Hiroko Shimizu, 63, anmälde sin arbetsköpare till japans skolmyndigheter efter att skolan sänkt hennes lön på grund av att hon suttit ner i samband med att den japanska nationalsången spelats under en skolavslutning 2013.

Men domstolen i staden Osaka valde att gå på skolans linje och menade att lönesänkningen var rimlig eftersom ”hon satte sina värderingar före upprätthållandet av den civila disciplinen”, enligt domaren.

Men med allt starkare nationalistiska strömmingar i samhället kommer yttrandefriheten och möjligheten att tycka olika begränsas kraftigt. Läraren Hiroko Shimizu satt för sin övertygelse, att nationalism är gammalt och ofunktionellt i en modern värld.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se