Kontakta oss

NOTISER

EU viker sig för Turkiets krav för att stoppa flyktingar

Publicerat

den

eu-parlamentet
EU-KRISEN | Först vill EU hjälpa människor på flykt. Men nu har politikereliten i Europaparlamentet ändrat sig och vill stoppa flyktingarna väg genom Turkiet. För att hjälpa EU att se till att färre flyktingar kan ta sig in i medlemsländerna via Turkiet har landet ställt en rad krav. Under nattens förhandlingar både i Ankara och i Brussel nåddes flera steg närmare ett avtal. Bland annat är löften på gång att ge vika för kravet att turkiska medborgare, i första hand affärsmän, snabbare ska kunna få visum inom EU.

Turkiets krav på tre miljoner euro i bistånd övervägs däremot fortfarande enligt Angela Merkel.
Utöver att stoppa flyende innan de tar sig in i EU finns planer på att hjälpa till med att sätta upp stora mottagningscentraler i Turkiet.

Turkiet inte ett säkert land
Turkiet återkommande trakasserier och dödligt våld mot minoriteter i landet gör Turkiet till ett mycket osäkert land för flyktingar. Under En hett omdebatterad fråga är om Turkiet ska kunna tas med på den lista över ”säkra länder” som EU-kommissionen vill få till stånd för att kunna påskynda asylhanteringen, vilket Sverige vänder sig emot. Därmed skulle flyktingar kunna skickas tillbaka till Turkiet om de tidigare uppehållit sig där och även asylsökande turkars situation skulle påverkas.

– Sveriges position är att Turkiet inte kan anses så. Vi har för många som kommer från det landet som behöver skydd, sade Stefan Löfven. under natten.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se