Kontakta oss

INRIKES

Journalister fotograferade klimatdemonstration – omhändertogs av polisen

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

INRIKES    Journalister bevakade klimatprotesterna i Stockholm – omhändertogs av polisen och kördes iväg 1,5 mil. Hård kritik från Reportrar utan gränser. ”Hot mot pressfriheten”.

Flammanreportern Noa Söderberg och en journalist från en internationell bildbyrå stod på trottoaren och fotograferade en protestaktion för klimatet på Hornstull i södra Stockholm.

– Vi var på plats och fotograferade poliser och vad vi trodde var en aktivistgrupp när polisen tog oss åt sidan och bad att få se våra id-kort. Efter det förklarade de att de skulle förflytta oss för att ”förhindra brottslig verksamhet”, säger Noa Söderberg till Flamman.

– De muddrade oss, letade igenom våra väskor och sedan körde de iväg oss i varsin polisbuss.

”Gummiparagrafen”

Enligt Noa Söderberg hänvisade polisen till polislagens paragraf 13 som innebär att polisen kan omhänderta eller flytta på människor även om dom inte är brottsmisstänkta. Det enda polisen behöver göra för att rättfärdiga användandet av paragraf 13 är att påstå att någon kan riskera begå ordningsstörningar. Internt inom polismyndigheten kallas lagen för ”gummiparagrafen”.

De omhändertagna journalisterna placerades i varsin polisbuss som körde dem till Spånga norr om Stockholm, drygt en och en halv mil från Hornstull.

Hot mot pressfriheten

Journalistförbundet riktar skarp kritik mot polisens agerande. Journalistförbundets ordförande Ullrika Hyllert kallar agerandet för vårdslöst och säger att kunskapsbristen inom polisen är ett samhällsproblem.

– Om polisens kunskap om journalistiskt arbete är så här låg har vi ett stort samhällsproblem. Det är polisens uppdrag att säkra att journalister kan utföra sitt uppdrag, inte hindra dem på det här vårdslösa sättet, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet till Flamman.

Reportrar utan gränser kallar polisens agerande för ett allvarligt hot mot pressfriheten.

”När journalister hindras av polis att göra sitt jobb är det ett allvarligt hot mot pressfriheten, det här agerande ser vi främst i länder med stora brister i demokratin”, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser Sverige.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se