Kontakta oss

NOTISER

Flyktingprofitör kör med utpressning

Publicerat

den

bertKAPITALISM| Aktuellt Fokus har tidigare skrivit om flyktingprofitören Bert Karlssons bolag Jokarjo som gjort stor vinst på sina asylboenden under senaste året och som ser ut att plocka ut stora summor i vinst i år. Bert Karlsson arbetsmetoder får nu skarp kritik.

Bert Karlsson är vd för Sveriges största privata aktör inom tillfälliga boenden för asylsökande, Jokarjo, det företag som Migrationsverket oftast anlitar. Bert Karlsson har tjänat stora pengar på människors lidande. Nu framträder en helt ny bild av hur asylprofitören Bert Karlssons bygger upp sitt imperium. Svenska Dagbladet har tagit kontakt med flera företag i asylbranschen som drabbats av Bert Karlssons tvivelaktiga arbetsmetoder.

De berättar att Jokarjo flera gånger vägrat flytta ut från ett asylboende, trots att hyreskontraktet är avslutat. När Bert Karlsson väl flyttat in är han helt enkelt svår att bli av med. Vid flera tillfällen har han sedan försökt sabotera upphandlingar genom att lämna in ett eget anbud på ett asylboende till Migrationsverket, men till ett lägre pris än vad fastighetsägaren lägger. Eftersom Bert Karlsson har det lägre priset måste Migrationsverket välja hans anbud.

Kör med utpressning
Problemet är bara att Jokarjo inte längre har något giltigt hyresavtal med fastighetsägaren – och det blir låst läge. Det faktum att Jokarjo inte har rätt till fastigheten betyder att boendet står tomt och varken fastighetsägaren eller Bert Karlsson kan dra in en krona och boendet blir obrukbart.Att ta ärendet till tingsrätten för att bli av med sin objudne hyresgäst tar i bästa fall flera månader och för varje dag som går förlorar fastighetsägaren pengar och flyktingmottagandet hindras.

Bert Karlsson ringer upp med ett erbjudande att han kan dra tillbaka sitt anbud, mot att han får något i gengäld. Det kan antingen vara att han får en del av kakan för utbetalningen för de asylsökande, eller att få in en av Jokarjos egna leverantörer på boendet. Jokarjo återkommer fler gånger än något annat bolag när det gäller dubbla anbud på samma fastighet. Bara i år har bolaget gjort så vid fem olika tillfällen, enligt uppgifter från Migrationsverket.

Flera av varandra oberoende källor bekräftar att Bert Karlssons agerande inte är en engångsföreteelse. Utan att Bert Karlsson har satt detta i system.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se