Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet rusar fram i opinionsmätningarna

Publicerat

den

VAL2018 Aktuellt Fokus har tagit tempen på valrörelsen. Trenden är tydlig – det blåser vänstervindar – av allt att döma kommer Vänsterpartiet göra ett kanonval ute i kommunerna. Vänstern har närmast fördubblats ute i landet och når tvåsiffriga nivåer i en rad kommuner.

Idag släppte P4 Uppland en lokal opinionsmätning det står klart att Vänsterpartiet fullkomligt rusar fram i valrörelsen. I undersökningen går V från 6,3 till 11,7 procent. Liknande siffror kan man se i Göteborg där Vänsterpartiet når rekordnivåer. Hela 14,6 procent av väljarna uppger att de tänker rösta rött den 9 september. Det visar GP:s senaste opinionsmätning i samarbete med Sifo. Siffrorna är en rejäl kalldusch för Socialdemokraterna som bara får 14,2 procent av väljarnas förtroende.

I Stockholm får vänstern 13,6 procent av rösterna. En klar ökning sedan förra valet då partiet fick 8,9 procent. Det visar den senaste undersökningen från Ipsos.

I Västmanland uppger 8,7 procent av de tillfrågade väljarna att de kommer lägga sin röst på vänstern. En klar statistiskt säkerställd ökning sedan förra valet då Vänsterpartiet fick 5,4 procent av rösterna.

I Malmö har Vänsterpartiet växt med 3,6 procent sedan valet 2014, i den senaste mätningen får partiet 11,1 procent. Liknande siffror kan man även se i Lund där Vänsterpartiet har gått från 7,4 till 11,2 procent. Som Aktuellt Fokus har berättat om tidigare har Vänsterpartiet närmast fördubblat andelen väljare sedan förra valet. I en opinionsmätning från Kantar Sifo får Vänsterpartiet 12 procent, vilket kan jämföras med de 6,9 som partiet fick i valet 2014.

Trenden är tydlig. Vänsterpartiet ökar stort ute i kommunerna.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se