Kontakta oss

INRIKES

Författaren bakom ”Nätsmart” vet inte hur Facebook fungerar

Publicerat

den

KULTUR Liberalen Rebecca Weidmo Uvell har påstått att socialdemokraterna censurerar kritiska kommentarer på facebook. Efter en granskning av Uvells utsaga visar det sig att Uvell inte förstår hur Facebook fungerar.

Den liberala aktivisten Rebecca Weidmo Uvell har i sin senaste granskning kommit fram till att socialdemokraterna censurerar kritiska inlägg på Facebook. Hon påstår att hennes egna kommentarer dolts från offentligheten.

Med hjälp av skärmdumpar försöker hon backa upp sin granskning. Skärmdumparna visar dock att Uvell inte förstår hur Facebooks kommentarsfält fungerar. Skärmdumparna visar att hon har kommentarsfältet inriktat på att visa så kallade relevanta kommentarer. Det gör att användaren enbart ser de populäraste/aktivaste kommentarerna medan de övriga försvinner.

Det finns två andra inställningar som en användare kan ändra i kommentarsfältet, de andra inställningarna är att antingen visa de nyaste kommentarerna överst eller att visa alla kommentarer. Vid de två sistnämnda blir alla Uvells kommentarer synliga. Vilken användare som helst kan gå in på kommentarsfältet på Socialdemokraternas facebooksida och hitta hennes kommentarer, inklusive de som Uvell påstås har dolts från allmänheten.

Flera liberaler har okritiskt svalt Uvells påståenden. Johan Ingerö från liberala tankesmedjan Timbro och Carolin Dahlman från liberala Kristianstadsbladet har spridit Uvells uppgifter.

Gjort bort sig tidigare

Uvell har med tiden blivit ökänd för sina felaktiga granskningar. Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om när hon försökte starta ett drev mot energiminister Ibrahim Baylan. Uvell ansåg att Baylan var en turkisk muslim som skulle avgå i samband med Mehmet Kaplans avgång – hon hade alltså missat att Baylan är en kristen assyrier.

Uvell försökte även tidigare granska vänstertidningen ETCs ekonomi men det slutade med ett fiasko där hon fick erkänna att hon hade en bristande förståelse för hur bokföring fungerar.

Trots att Uvell visat sin bristande tekniska kunskap om hur internet fungerar är hon aktuellt med boken Nätsmart.

Nicklas Anderssom
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se