Kontakta oss

INRIKES

Högerextremist får förnyat kontaktförbud mot Expressens chefredaktör

Publicerat

den

INRIKES | Den ledande nationalisten Kamil Ryba har fått förlängt kontaktförbud mot Expressens chefredaktör Thomas Mattson. Ryba har sedan tidigare fått kontaktförbud mot mamman till hans barn efter en relation som mamman har beskrivit som ren skräck.

Kamil Ryba är tidigare dömd för hot mot tidningen Expressen. Hoten mot Expressen hade ett klart politiskt syfte där målet var att inskränka yttrandefriheten för den liberala tidningen. I mars 2014 dömdes han till ett halvårs fängelse i tingsrätten för brott mot medborgerlig frihet efter att ha hotat Expressen. Brott mot medborgerlig frihet är ett grovt hot som riktar sig mot den allmänna åsiktsbildningen och hotar den svenska yttrandefriheten. En oenig hovrätt ändrade brottsrubriceringen till olaga hot. I samband med ett av hoten gick Kamil Ryba in på tidningen GT:s redaktion med en kniv.

I april förra året dömdes Ryba även för trakasserier av Expressens chefredaktör Thomas Mattson. Detta efter att ha överträtt ett kontaktförbud mot Mattson som trädde i kraft året dessförinnan i samband med hoten mot tidningen. Domen gällde fyra överträdelser av kontaktförbudet och straffet blev två månader fängelse.

Under gårdagen fick Kamil Ryba återigen förnyat kontaktförbud mot Expressens chefredaktör.

Ledande nationalist

Kamil Ryba är tidigare ledare för den antimuslimska organisationen Swedish Defence League. På senare år har han synts till i nationalistiska sammanhang och agerar som en slags samordnare och tolk åt polska högerextremister. Så sent som under häktningsförhandlingen mot de polska polacker som greps för att ha planerat en högerextrem våldsattack mot ett flyktingboende i Nynäshamn satt Kamil Ryba i centrum mellan Nordisk Ungdom och stödjande polska högerextremister.

Kamil Ryba som även är känd för att ha ljugit ihop blogginlägg om meningsmotståndare har på senare tid börjat bli alltmer aktiv i de högerextrema rörelserna i Sverige. Enligt obekräftade källor ska Ryba enligt uppgift även ha deltagit på aktiviteter kopplade till Nordisk Ungdom.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se