Kontakta oss

NOTISER

Hälsosam kost och motion allt viktigare i teknikens tider

Publicerat

den

Att äta och leva sunt har alltid varit viktigt, och trots att vi i genomsnitt mår bättre och lever längre jämfört med förr i tiden så har det blivit mer angeläget än någonsin att anpassa oss till hälsosamma vanor.

Den största anledningen är den ökade teknologin som vi förlitar oss på, som leder till att vi blir allt mindre rörliga och mobila, och de flesta av dagens timmar tillbringas sittandes framför en dator. Vi tittar närmare på industrier och jobb där en hälsosam kost och motion är allra viktigast, och ger tips om hur man bäst uppnår sina mål.

Kontorsjobb – en stor hälsobov

En av de största anledningarna till att vi blir slöare nu för tiden är att de flesta av oss numera jobbar på kontor, där många av arbetsuppgifterna utförs sittandes vid en dator. Många tipsar om att gå på regelbundna promenader under dagen, gå till gymmet på din lunchrast eller cykla till och från arbetsplatsen. Men för många, antingen på grund av arbetspress, arbetsplats eller ekonomi är dessa alternativ inte möjliga.

Därför måste man leta efter alternativa metoder som kan anpassas till kontorslivsstilen. Ett av de allt vanligare prylarna som arbetsplatser inför är justerbara skrivbord, som sägs vara bra för kroppen och speciellt ryggen. Det är även bra för blodcirkulationen, vilket är a och o när det handlar om hälsa. Om ni inte har det på er arbetsplats är det värt att lägga in en förfrågan, då många arbetsgivare vill göra mycket för att förbättra levnadsstandarden för sina anställda.

Möten kommer snart vara ett minne blott. Foto: Pixabay

Den växande spel- och e-sport-industrin

Förr i tiden fanns det inget som hette professionell poker- eller casinospelare, men nu har det yrket blivit allt vanligare. E-sporter som Counter-Strike har också blivit en riktig sport, där spelare tävlar professionellt om stora prispotter varje månad. Men till skillnad från många andra sporter involverar dessa yrken ingen fysisk aktivitet, vilket gör att en sund kost är livsviktigt för att hålla sjukdomar borta och prestation på topp.

De flesta spelare övar upp sina färdigheter på spelbolagens hemsidor, där liveversioner av poker och online roulette är de mest populära sätten att träna sig till att bli en förträfflig spelare, eftersom riktiga croupiers och livechat ger spelet en extra dimension och övning inför större event. Men med många timmar sittandes och ofta vid konstiga timmar på dygnet är nyttig mat viktig för att hålla hjärnan på topp hela tiden – därför bör man undvika fet mat och alkohol, samt se till att man får regelbunden sömn.

Möten blir oväsentliga

Med tillväxten av kommunikationsteknologi kan fler och fler samtal och möten skötas över internet, vilket minskar anledningen till att resa och ta sig runt för att möta andra människor. Förutom att latheten ökar och motionen försvinner vid avsaknaden av det faktiska resandet, kan det även leda till att man blir psykiskt distanserad från andra människor och har svårare att interagera med andra i sociala situationer.

Av dessa anledningar är det viktigt att själv hålla pli på sina vanor, men även att försöka influera sina arbetsgivare vid de tillfällena då man själv har lite makt eller inflytande att göra förändring.

Fortsätt läsa
Annons