Kontakta oss

INRIKES

Här gör civilminister Karkiainen Hitlerhälsning till vit makt-musik

Publicerat

den

Foto: Magnus Liljegren / Nyheter Idag

INRIKES Civilminister Ida Karkiainen kopplas till våldsbejakande högerextremister. Syns på bild när hon heilar till vit makt-musik.

Civilminister Ida Karkiainen heilade på en nazistfest i Haparanda. Det avslöjar Nyheter Idag med hjälp av bildbevis på den heilande ministern.

Enligt en källa till Nyheter Idag har Karkiainen varit på flera fester i Haparanda där det återkommande spelades vit makt-musik och festdeltagarna gjorde så kallade Hitlerhälsningar. På bild från en av festerna ser man även civilminister Ida Karkiainen göra den nazistiska armhälsningen. Bilden ska ha tagits runt 2005-2006 när hon var 18-års åldern. Enligt samma källa spelades det även vit makt-musik hemma hos Ida Karkiainen.

– Jag minns henne som att hon var ganska tyst tills hon blev full. Bland annat spelades musik som Pluton Svea och det var ju hemma hos henne när hon var där, säger källan till Nyheter Idag.

”Sänd förrädarna till gasen”

Pluton Svea var ett vit makt-band från Eskilstuna. Bandet startades år 1994 och splittrades år 2001. Bandets texter präglas av öppen rasism, judehat, vit överhöghet och hyllningar till Hitler. En av bandets mest kända låtar är låten ”Nationalen” där man har bytt ut texten till Internationalen. ”Upp till kamp emot asen som förått vårat land. Sänd förrädarna till gasen i nationalsocialismens namn.”, inleds låten.

Minnesförlust

Civilministern förnekar uppgifterna om att hon ska ha umgåtts med människor i vit makt-miljön. I ett uttalande på Facebook skriver Ida Karkiainen att hon inte har något minne av att hon ska ha heilat, men om hon har gjort det så var det på skämt.

– Jag har inget minne av att ha gjort en sådan gest. Jag förstår hur det ser ut men jag har aldrig gjort en sådan sak i syfte att sympatisera med den avskyvärda ideologin nazismen står för. Det har isåfall skett med ironi eller ett mindre lyckat försök att förlöjliga, skriver Ida Karkiainen på Facebook.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se