Kontakta oss

KRÖNIKA

Har högern glömt bort att de är emot politisk styrning?

Publicerat

den

KRÖNIKA I vanliga fall predikar den svenska högern för mindre regleringar samtidigt som dom försöker ta patent på yttrandefrihetsfrågor. Men i samband med en pågående utställning på Mångkulturellt centrum i Fittja, skriker samma höger efter utökad politisk styrning och censur – allt på grund av en pappdocka.

Den samhällskritiska utställningen ”Bland Våra Hjältar Finns Inga Vita Män” har fått stora delar av det svenska högeretablissemanget att rasa. Anledningen är för att utställningen bland annat tar upp frågan om polisvåld, vilket är en känslig fråga i Sverige, i synnerhet när frågan illustreras med en pappdocka som föreställer en polisman. Vilken den kommunala utställningen i Botkyrka kommun tydligt visar. De senaste veckorna har utställningen blivit föremål för flera hätska angrepp, inte minst från liberalt och konservativt håll.

Genom att tala om problemen inom poliskåren svartmålar man polisen, enligt liberaler. En åsikt som bland annat sprids av Anela Murguz, opinionsbildare på lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv och krönikör på Borås Tidnings ledarsida..

Svenska Dagbladets politiska chefredaktör och tidigare MUF-ordföranden Tove Lifvendahl har tidigare gått i bräschen för att försvara högerextrema utställare på Bokmässan i Göteborg. Men när det gäller den samhällskritiska utställningen i Fittja går hon längre än sin borgerliga frände Anela Murgus och säger sig vara förbryllad och generad över utställningen.

Dick Erixon, chefredaktör för Sverigedemokraternas partitidning Samtiden, har tidigare skrivit en rad stödtexter till konstnären Lars Vilks som rört sig i en kontrajihadmiljön, det vill säga samma löst sammansätta miljö som fostrade terroristen Anders Breivik. Erixon har även profilerat sig i texter som rör yttrandefrihet. Men når det gäller utställningen i Fittja är det helt plötsligt inte viktigt att försvara yttrandefriheten. Enligt Dick Erixon undergräver utställningen demokratiska värderingar. Helt plötsligt är han dessutom för mer politisk styrning av samhället och undrar varför de politiska partierna accepterar utställningar likt den pågående utställningen i Fittja.

Flera andra högerprofiler har krävt att Mångkulturellt centrum ska stoppa den aktuella utställningen. Efter ett omfattande hatdrev på sociala medier blev utställningens Facebookevent massanmält och plockades bort under onsdagskvällen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se