Kontakta oss

INRIKES

Ystads Allehanda tar tillbaka smutskastningen av Aktuellt Fokus

Publicerat

den

MEDIA Ystads Allehanda tillskrev stiftelsen Expo citat som de aldrig har sagt. Dessutom valde den ansvariga journalisten att beskriva Aktuellt Fokus som en så kallad ”extremistsajt”. Nu har tidningen tagit tillbaka sina påståenden och ändrat artikeln.

Det började med ett socialdemokratiskt kommunalråd delade Aktuellt Fokus nyhet om att liberalerna i Timbro vill avskaffa föräldrapenningen. Då surnade liberalpolitikern Malin Henriksson till och därefter blev kommunalrådets delning en stornyhet i Ystads Allehanda. I nyheten som bar rubriken ”Kommunalrådet länkade till känd extremistsajt – ber om ursäkt”  tillskrev den ansvariga journalisten, Torun Börtz, stiftelsen Expo citat som Expo aldrig yttrat. Bland annat påstod hon att Expo skrivit att reportern Kim Fredriksson tillhör den yttersta vänsterkanten.

En dag efter att Aktuellt Fokus rapporterade om tidningens agerande, hörde chefredaktören på Ystads Allehanda av sig. Efter att ha lyssnat på kritiken höll han med om att artikeln inte återspeglade verkligheten. Några timmar senare hade den tidigare sensationsnyheten ändrats. Nu är smutskastningen om så kallad ”extremistsajt” borta. Ej heller omnämns Kim Fredriksson längre som yttervänster. Det som återstår av den tidigare sensationsnyheten är att en liberal har blivit upprörd för att en socialdemokrat delade en länk från en vänstersajt. Den nya rubriken lyder: ”Kommunalrådets länk upprörde Liberalerna”.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se