Kontakta oss

KONSUMENT KUNGÖRELSE

Hemelektroniken som startar bränder – vad du kan göra

Publicerat

den

Var och varannan dag hör vi om bränder som startats av mobilladdare och andra prylar, men vad kan man göra för att skydda sig?

Här är elektronikprylarna som kan orsaka brandolyckor

Brand i hemmet är nog en av de saker som vi är mest rädda för. Det utgör en fara för vårt och vår familjs liv och allt man äger och har kan bli totalförstört. Förutom att ha en brandsläckare, brandlarm och brandfilt hemma så finns det mycket annat man kan göra för att förebygga bränder.

Mobilladdare

Ladda bara mobilen under dagen när du är vaken, lägg den inte i sängen eller i soffan medan den laddar och använd ingen billig kopia. Billig hemelektronik från Kina kan vara livsfarligt. Tänk också på att damm tar eld väldigt lätt!

Belysning

Lampor kan börja brinna om de överhettas och kan ge elektriska stötar om de är defekta eller det kommer in fukt.

När du väljer lampor, se till att du köper CE-märkta lampor. En LED-lampa alstrar mycket lite värme och en säker sådan är ett utmärkt val.

Var också noga med att bara använda våtrumsanpassade lampor i badrummet och utomhusbelysning i trädgården.

Förlängningskablar

Förlängningskablar är egentligen inte speciellt osäkra i sig, men problemet är hur vi använder dem. Om du stänger dörren över den varje dag, hunden tuggar på den och den blir misshandlad på alla möjliga sätt så kommer den inte att vara särskilt säker efter ett tag.

Element

”Ei saa peittää”, tre finska ord som de flesta svenskar kan. Om du inte har en aning vad vi menar så betyder det ”Får ej övertäckas” och står ofta på elektriska element.

Det finns en anledning till att det står så och anledningen är att det faktiskt kan börja brinna om du hänger upp dina strumpor på tork på ett elektriskt element. Så låt bli med det!

Laptops

Bärbara datorer behöver ventileras ordentligt och gör det när de ligger på en hård yta. Om du däremot har din laptop på ett mjukt underlag som din säng eller soffa så fungerar inte ventilationen som den ska och det kan i värsta fall börja brinna.

Allmänna rekommendationer

Använd din hemelektronik när du är hemma och vaken och kan märka ifall något skulle börja brinna.

Håll brandfarliga saker borta från lampor, brödrostar och andra saker som blir varma.

Kolla regelbundet på sladdarna till din hemelektronik så att de är hela och byt ut om de är sönder.

Håll sladdar borta från ställen där du och andra går mycket så att ni inte snubblar på dem och stäng aldrig dörrar över sladdar.

Använd inga billiga tvivelaktiga elektriska produkter utan CE-märkning. Det är bättre att lägga lite mer och undvika att det börjar brinna.

Damm är brandfarligt, så se till att damma regelbundet och inte lägga elektronik på golvet där det är dammigt. Glöm inte dammet på ställen som bakom tvättmaskinen, torktumlaren och kylskåpet. Städa även där regelbundet!

Du kan läsa mer om hur du säkrar din hemelektronik här.

 

Fortsätt läsa
Annons