Kontakta oss

INRIKES

Jonas Sjöstedt vinnare när Annika Strandhäll vägrade debattera sjukpenningen

Publicerat

den

INRIKES Annika Strandhäll var inbjuden till Sveriges Television för att debattera mot Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Då fegade hon totalt och Sjöstedt tog tillfället i akt att säga sanningen om systemet.

Socialminister Annika Strandhäll ville inte debattera sjukpenningen med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i gårdagens Aktuellt. Istället för att ta diskussionen direkt med Jonas Sjöstedt valde Annika Strandhäll att sätta sig vid ett annat bord i en annan del av tv-studion.

SVT hade bjudit in Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt och socialminister Annika Strandhäll (s) för att debattera sjukpenningen. Enligt nya uppgifter har regeringen inte kommit tillrätta med problemen som uppstod under förra högerregeringen – försäkringskassan fortsätter friskskriva sjuka människor för att få ner antalet sjukdagar. Svårt sjuka människor över hela landet vittnar om att de trots flera läkarintyg har blivit friskskriva av försäkringskassans handläggare. Avslagen på första ansökan har ökat från en till fyra procent mellan augusti 2015 och juli 2017.

Jonas Sjöstedt kritiserade regeringens linje och sa att regeringen måste ta ansvar och ändra direktiven till försäkringskassan. Han gav dessutom en hård känga till Socialdemokraterna då han sa att många väljare nog inte hade förväntat sig ett dylikt beteende under en rödgrön regering.

– Det som sker nu är en kall byråkrati där människor förlorar sin trygghet och sjukpenning, och det gör inte människor friskare. Om man är allvarligt sjuk och tappar sin försörjning, då blir möjligheterna till att återvända till en god hälsa mindre. Jag tror det här motverkar sitt eget syfte, sade Jonas Sjöstedt.

På frågan hur Vänsterpartiet vill göra svarade Sjöstedt med att förespråka en klassisk socialdemokratisk politik.
– Jag tycker man ska ta bort det här besparingstrycket på försäkringskassan. Målet är ju att få ner sjuktalen – men genom att människor blir friska.

Sjöstedt uppmärksammade även det han kallar för en byråkratisk mardröm för sjuka människor och efterlyser en förändring i direktiven till försäkringskassan.

– Man måste ha ett mer mjukt och flexibelt system istället för de här hårda tidsgränserna som man har. Det här är en sorts byråkratisk mardröm för en del när läkare som man aldrig har träffat, och som aldrig har träffat ens egen läkare kommer med ett besked om att du inte har någon sjukpenning. Det här måste vi se över, sa Vänsterordföranden.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se