Kontakta oss

UTRIKES

Polens högerregering tvingas skrota kvinnofientligt lagförslag

Publicerat

den

ffc1719194a42febac82e968629eeec3cf4f0945POLEN| Efter en massiv protest av hundratusentals polska kvinnor mot den högerkonservativa regeringen lagförslag att totalförbjuda aborter tvingas regeringen att backa. Parlamentet röstade ner det kvinnofientliga lagförslaget idag.

Högerregeringen har i flera steg attackerat kvinnor och kvinnors rättigheter. Lagförslaget skulle innebära att den enda tillåtna omständigheten för att genomföra en abort är om kvinnans liv svävar i livsfara. Alla andra aborter skulle bestraffas med två till fem år i fängelse. Den polska katolska kyrkan stödde förslaget till en början, även om dess biskopar sedan dess har motsatt sig att lagbrytarna skulle fängslas. Även kvinnor som röstat på Lag och rättvisa har visat sitt missnöje.

Polens parlament röstade ner förslaget under torsdagen. Enligt en liberal parlamentsledamot backade det styrande högerkonservativa partiet Lag och rättvisa efter det massiva motståndet. Konservativa partier drivit på att dra tillbaka tiden och bekämpa kvinnors rättigheter runt om i Europa.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se