Kontakta oss

LEDARE

Högern blåljuger och hycklar om Mehmet Kaplan!

Publicerat

den

kf1
LEDARE| Från Alice Teodorescu till Mats Dagerlind är steget inte långt när det kommer till den politiska oärligheten i samhällsdebatten kring Mehmet Kaplans fascist- och islamistumgänge.

När Alice Teodorescu går ut och antyder att vänstern tiger om Mehmet Kaplans fascistumgänge så kan man ställa sig frågan varför hennes egen tidning, nyhögerns högborg Göteborgsposten inte publicerade något eget material om nyheten ifråga. Istället publicerade GP en text från TT som dök upp flera timmar efter att Aktuellt Fokus var först i landet med att uppmärksamma det hela.

På sociala medier hade flera socialister uppmärksammat bilderna redan före Aktuellt Fokus nyhet. Något som innebar att bilderna ifråga fick spridning till tiotusentals människor på några få timmar. Ett öppet mål för journalister. Ändå inte en enda högertidning som tog sats för att skjuta. Vilket innebar att Aktuellt Fokus gick och gjorde det man ska göra – nämligen att skjuta och göra mål när man får chansen.

Man kan ju tycka att det är en småsak att ta upp vem som var först ut. Personligen tycker jag det är lite barnslig. Men när det gäller det här fallet så är det alldeles uppenbart vad delar av högern försöker åstadkomma med sina metadebatter. De vill skapa en falsk bild av det de utmålar som vänster. De vill nämligen att allmänheten ska tro att landets röda krafter tiger om obekväma frågor. Bland annat genom att associera marxister med en systemtrogen vänster som ideologiskt sätt är att betrakta som socialliberaler. Vilket knappast är speciellt vänster om man ska tala i termer utifrån vänster och högerskalan. Något som en politisk redaktör som Alice borde känna till. Eller vill hon försöka ge sken av att hon är okunnig och obildad? Man kan ju undra.

En annan intressant aspekt av nyhögerns snickesnack som Peps Persson hade uttryckt det, är den totala dubbelmoral de praktiserar i frågan kring Kaplans kontakter. Teodorescu är nämligen långt ifrån ensam inom den brunblåa högern. Låt mig dra några exempel.

Företrädare för Svenskt Näringsliv försöker utnyttja Kaplans kontakter med islamister för att sparka på S+MP-regeringen. Samtidigt vill de inte bli ihågkomna när de försvarade maktelitens krav i Dagens Nyheter då 31 systemtoppar krävde att Sverige inte skulle bryta avtalet med världens största jihadistexportör, Saudiarabien. En illegitim stat som påminner om Islamska Statens ockuperade zoner. Inklusive halshuggningarna.

Även den mer brunfärgade borgerligheten har tagit upp Kaplans kontakter i politiskt syfte. SD-närstående Avpixlat gjorde en nyhet av det där de bland annat tog upp Kaplans kontakter med fascistiska Grå Vargarna. En organisation som Avpixlats chefredaktör har kallat för beskedliga. När han blev ställd mot väggen försvarade han sig genom att spotta ur sig PK-samhällets floskler om Kurdistans Arbetarparti (PKK) och försökte vända diskussionen till att handla om dem istället. Bland annat anklagade Dagerlind PKK för att vara antidemokratiska, kommunister och terrorister. Varav det mellersta är det som ligger närmast sanningen. Utöver det härmade han även Turkiets diktator Erdogan och likställde de patriotiska socialisterna med den salafistiska massmördarsekten Islamska Staten. Så när det kom till kritan var det rätt tydligt att Avpixlat sket i själva storyn och var mer intresserade av att få bort en blatteminister. Hur ska man annars tolka deras totala ambivalens tillika hyckleri?

Intressant nog går även liberalen Fredrik Malm till hårt angrepp mot Mehmet Kaplan. Bland annat genom att hänvisa den till den grova rasism som finns kopplad till de kretsar som Kaplan har umgåtts med under sin tid som minister. Malm är bland annat känd för att öppet förneka den israeliska statens mördande av civila. Förutom det tiger den uttalade sionisten om den israeliska apartheidstatens grova rasism mot palestinier och judiska etiopier. Lite politisk hederlighet hade ju inte kunnat skada även när det gäller landets liberaler. Men jag antar att konsekvent antirasism är för mycket begärt.

Att SD-politiker likt Alice Teodorescu försöker ge sken av att vänstern skulle vara tyst om bostadsministern är väl kanske det mest tragikomiska hittills. Partiet har aviserat att de kan komma att lämna in en misstroendeomröstning mot Kaplan på grund av de framkomna kontakterna. Samtidigt gör SD-politikerna det mesta för att blåljuga och förneka partiets egna kopplingar till fascister och nazister. Exempelvis vill de inte tala om att fascister och nazister de facto grundade partiet ifråga. Ej heller vill de bli påminda om hur partitoppar har skrivit för fascistiska publikationer på nätet, haft kontakt med revolutionära högernationalister eller spridit vidare rasideologiskt material som hade platsat perfekt i Grå Vargarnas tankegods. Tankegods som inte skiljer sig så mycket från Sverigedemokraternas faktiska politik.

Den sammantagna bilden av högerdrevet mot Kaplan är att det handlar om att slå mot vänstern. Genom direkta lögner och falska associationer vill de skapa sig ett tolkningsföreträde i debatten. Falskt och vidrigt kan tyckas. Men det är ju så det politiska högeretablissemanget fungerar.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons