Kontakta oss

INRIKES

Unik fängelsedom mot slavdrivande krögare

Publicerat

den

INRIKES En ökänd krögare i Norrköping döms till fängelse. Krögaren har exploaterat, hotat och fuskat med lönerna för sina utländska arbetare som jobbat i slavliknande förhållanden.

Krögaren Masudur Khandaker som bland annat driver restaurangen Indra i Norrköping har dömts till åtta månaders fängelse för människoexploatering. Han döms också till att betala skadestånd till de två målsägande för både hot och utebliven lön. De målsägande är ett 25-årigt par från Bangladesh.

Paret kom ursprungligen till Sverige för att studera på Linköpings Universitet men på grund av bostadsbristen hade de problem med att hitta ett boende. Khandaker erbjöd paret att de kunde bo i en lägenhet ovanför hans restaurang Indra i Norrköping. Kort därefter blev de erbjudna att jobba extra på restaurangen med en timlön på 100 kr och gratis mat.

Paret fick jobba långa arbetspass upp till tolv timmar om dagen mellan sex till sju dagar i veckan. Gratismaten bestod av rester som skulle slängas efter att restaurangen stängts. Lönen blev bara 28 respektive 19 kronor i timmen, långt ifrån vad Khandaker utlovat. Lönen ska ha betalats ut svart.

Hotade med vapen och utvisning
När paret började protestera svarade Khandakar med hot om utvisning. Han ska också ha viftat med ett vapen eller vapenatrapp. Paret hade bristande kunskap om hur det svenska samhället fungerar men valde slutligen att vända sig till polisen.

I Tingsrätten hävdade Khandakar att de två personerna aldrig arbetat på restaurangen och förnekade alla brottsmisstankar. Khandakar blev motsagd av hans övriga personal som vittnade om att paret från Bangladesh arbetat på restaurangen.

5 december valde Norrköpings Tingsrätt att döma Khandakar till åtta månaders fängelse för människoexploatering. Han ska också betala skadestånd på sammanlagt 74 400kr för kränkning och 6700kr för utebliven lön.

Krögaren är den första som döms för människoexploatering. Lagen är ny och började gälla första juli 2018. Maxstraffet är fängelse i högst 4 år. Vid grov människoexploatering kan brottet ge upp till tio års fängelse.

Både krögaren och åklagaren har överklagat till Hovrätten. Krögaren anser sig vara oskyldig. Åklagaren vill ha ett hårdare straff.

Inte första gången i blåsväder
Khandakar har varit i branschen i många år och varit ökänd sedan en lång tid tillbaka. 2017 vittnade flera anställda om hur han fuskat med lönerna och deras semesterersättning. Året efter blev Indra av med sitt serveringstillstånd på grund av deras dåliga ekonomi.

Det är genom bolaget 4 Sisters Kök AB som Khandakar drivit restaurangen Indra. Bolaget är blev försatt i konkurs 2018. Han har drivit restaurangen Indra i Norrköping sedan slutet av 2014.

Källa: Norrköpings Tingsrätt Mål: B 198-19

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se