Kontakta oss

ARBETSLIV

HRF-ledningen bröt mot medlemmarnas kongressbeslut redan efter två dagar

Publicerat

den

HOTET MOT STREJKRÄTTEN För bara ett par dagar sedan drev medlemmarna i Hotell och restaurangfacket (HRF) igenom kongressbeslutet på att HRF ställer sig mot den senaste tidens angrepp på strejkrätten. Redan dagen efter kongressen avslutades gick HRF:s ledning mot medlemsbeslutet och meddelade att man ställer sig för strejkförbud.

Igår presenterade bland annat LO, Saco och Svenskt Näringsliv ett nytt förslag om strejkförbud. I korthet innebär förslaget ett hårt slag mot fria och medlemsstyrda fackföreningar som SAC och Hamnarbetarförbundet. Dessutom vill man att strejker som inte syftar till att driva igenom kollektivavtal ska göras olagliga Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som initierade en statlig utredning om inskränkt strejkrätt har välkomnat och sagt vilja stödja förslaget.

Kongressbeslutet är tydligt och går inte att misstolka: facket ska stå upp för strejkrätten och säga nej till strejkförbud och annat som försämrar strejkrätten i Sverige. Den breda majoriteten röstade igenom motionerna E2 och E3 där man kan läsa;

”att Hotell- och restaurangfacket verkar för att den lagstadgade strejkrätt som finns idag lämnas oinskränkt.”

”att HRF tydligt säger nej till försämrad strejkrätt.”

Direkt efter gårdagens presskonferens gick HRF ut på sin hemsida och skrev att ”Hotell- och restaurangfacket står bakom förslaget”. Till Hotellrevyn säger HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt att hon är nöjd med förslaget om strejkförbud.

– Man föreslår en lagstiftning som säger att alla ska spela efter samma spelregler. Det här är en kraftfull överenskommelse som skulle skydda strejkrätten, säger HRF:s förbundsordförande.

Malin Ackholts uttalandet har mött kritik från fackliga gräsrötter på sociala medier.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se