Kontakta oss

INRIKES

Attendo fick 130 miljoner i coronabidrag – delar ut miljonbonusar till cheferna

Publicerat

den

INRIKES Det privata vårdbolaget Attendo har tagit emot över 130 miljoner i coronastöd. Samtidigt delar företaget ut stora miljonbonusar till ledningen. De har också placerat sina pengar i skatteparadis för att slippa betala skatt.

Totalt har vårdbolaget Attendo tagit emot ett coronastöd på 133 miljoner kronor. 120 av dessa miljoner kommer från svenska skattebetalare. Resterande miljoner kommer från Finland där företaget också har verksamheter.

En granskning av Aftonbladet visar nu att Attendo valt att nästa dubblera chefernas bonusar under pandemin. Ungefär 4,8 miljoner delades ut i bonusar för 2020, det är en ökning med 98% jämfört med föregående år.

Attendos kommunikationsdirektör Andreas Koch påstår att styrelsen bestämt dessa bonusar utifrån de tre kriterierna: Kundnöjdhet, Medarbetarnöjdhet och Finansiellt resultat. Attendo påstår att kundnöjdheten och medarbetarnöjdheten ökat under 2020 därav förtjänar cheferna en dubblering av sina bonusar.

Samtidigt som bolaget hävdar att deras medarbetare är nöjda har deras anställdas genomsnittslön sänkts med 7% under pandemin. Attendo påstår att det är en expandering i Finland som drar ner genomsnittslönen.

Ignorerade Folkhälsomyndigheten

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur Attendo vägrat ta ansvar under coronapandemin och istället skyllt på staten samtidigt som de krävt mer skattepengar för att hantera pandemin. Jämfört med andra länder har Sveriges äldreboenden drabbats hårt av coronaviruset med många dödsfall.

Det tidigare rapporteringen från Maj 2020 visade att Attendo då hade struntat i flera rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Bolaget hade också sedan tidigare problem med underbemanning och personalbrist. På ett äldreboende för dementa var det 2 vårdanställda som ansvarade för 52 vårdtagare under ett arbetsskift.

Förra veckan kunde en före detta anställd avslöja att Attendo hade ljugit ännu mer om hur de bedrivit sina äldreboenden under pandemin. Attendo hade struntat i både Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Socialstyrelsens krav på privata vårdbolag.

Samtidigt som Attendo har tagit emot miljoner i coronastöd har de också under flera år varit skattesmitare. Bolaget har under åren omsatt flera miljarder och delat ut hundratals miljoner i vinst utan att betala någon bolagsskatt genom att registrera dotterbolag i skatteparadis.

Vägrar svara på frågor

Aftonbladet har i samband med sin granskning försökt intervjua Attendo men de har avböjt. Istället har de sagt att de har en ”tyst period” och inte tänker uttala sig inom 30 dagar.

Attendos beslut har lett till att flera politiker reagerat med ilska. Aida Hadzialic, regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Region Stockholm kräver att offentlighetsprincipen ska gälla även för privata vårdbolag om de är skattefinansierade.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar går ännu längre och tycker att Attendo ska bli av med sitt tillstånd att bedriva vård. Vänsterpartiet är också det enda riksdagspartiet som driver frågan om att förbjuda vinster i välfärden som hade satt stopp för bolag som Attendo.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se