Kontakta oss

UTRIKES

Irakisk Ayatollah utfäster Fatwa mot Turkiets armé

Publicerat

den

hIRAK| Turkiets val att gå in med trupper i Irak har väckt starka reaktioner från religiösa ledare i landet. En Ayatollah uppges ha utfäst en fatwa där irakier uppmanas att bekämpa Turkiets armé.

Turkiets armé uppges enligt Middle East Monitor ha gått in i Irak. Enligt Turkiets premiärminister Binali Yildirim är målet att förhindra IS/Daeshs framfart. Men beslutet har fått kalla handen från Yildirims Irakiske motpart Haider Al-Abadi och den shiamuslimske Ayatollahn Qasim Al-Tai. Varav den senare har utfäst en fatwa som uppmanar Irakier att bekmämpa de turkiska trupperna.

– Det är en religiös och moralisk plikt att med militära medel bjuda den Turkiska närvaron på motstånd, särskilt nu när Turkiets parlament har tagit ett beslut i dessa truppers närvaro, säger Al-Tai i sin Fatwa.

Uttalandet har skapat oro bland annat från nyss nämnde Al-Abadi att Turkiets närvaro kan leda till ett inbördeskrig i Irak. Om det skulle ske skulle det enligt Al-Abadi eventuellt blanda in flera aktörer i regionen. Turkiets premiärminister Binali Yildirim har uttalat sig med att ingen ska tala om för Ankara vad de får och inte får göra.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se