Kontakta oss

NOTISER

Mannen bakom hatbloggen ”Petterssons gör skillnad” dömd för förtal

Publicerat

den

OXELÖSUND| Nyköpings Tingsrätt har dömt mannen bakom hatbloggen ”Petterssons gör skillnad” för förtal. Hatbloggen är en av Sveriges största rasistiska tillika islamofobiska bloggar.

Bakgrunden till domen ligger i att mannen bakom hatbloggen, Tommy Pettersson på sin blogg hängde ut en idag 33-årig man från Umeå inför ett stort antal läsare 2013. I uthängningen hade Pettersson även direktlänkat mannens Facebook-profil så att läsarna kunde ta direktkontakt med mannen ifråga. Den 33-åriga mannen har efter blogginlägget blivit hotad och trakasserad.

I tingsrättens dom fastslår man att Tommy Petterssons försvar om att blogginlägget ifråga handlade om journalistik inte håller. Tingsrätten slår bland annat fast att mannen ifråga är en privatperson som inte figuerar i offentliga sammanhang överhuvudtaget. Med anledning av det saknades allmänintresse att känna till de brottsmisstankar som mannen ifråga var misstänkt för. Likaså kontasterar tingsrätten att brottsmisstankarna redan hade skrivits om i Västerbottens Kuriren och att Tommy Pettersson inte hade någon anledning att publicera uppgifter som gjorde det möjligt för allmänheten att identifiera 33-åringen.

I domen står det att Petterssons försvar av att uthängningen ska ha skett i journalistiskt syfte är felaktig då mannen hängdes ut med både bild och direktlänk till mannens Facebookprofil. Någon journalistik var det med andra ord inte på tal om.

Enligt tingsrättens dom ska Tommy Pettersson betala sammanlagt 10 000 kronor i skadestånd till mannen ifråga. Domen meddelades förra veckan.

Tommy Pettersson frias även för en kommentar på sin blogg som även den är att betrakta som förtal. Anledningen till den friande domen är på grund av att kommentaren var skriven av någon annan och ”Pettersson gör skillnad” hade ett omodererat kommentarsfält vid tillfället då den aktuella kommentaren skrevs.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se