Kontakta oss

INRIKES

Katerina Janouch jagar klick i högerextrema hatgrupper

Publicerat

den

KULTUR Utåt försöker författaren och debattören Katerina Janouch ge sken av att hon tar avstånd från det grövre rasistiska näthatet. Samtidigt jagar hon klick i slutna högerextrema hatgrupper på Facebook.

Katerina Janouch jagar klick till sin egen blogg i slutna högerextrema hatgrupper. Det står klart efter att Aktuellt Fokus granskat den slutna hatgruppen ”Medborgarna för Sverige”. I skrivande stund har den slutna gruppen över 5000 medlemmar. Hatet är grovt och riktar sig mot i princip alla som inte håller med om den högerextrema världsbilden. Dödsönskningar och våldtäktshot varvas med grova kränkningar av oliktänkande och grov rasism är vanligt förekommande. Som exempel har den 17-åriga ledaren för Ung i Sverige-rörelsen, Fatemeh Khavari, hotats med avrättning och utsatts för grovt hat.

Katerina Janouch har vid tidigare tillfällen tagit offentligt avstånd från det grova hatet på nätet men när Aktuellt Fokus granskar den aktuella hatgruppen visar det sig att hon inte har något emot hatgrupperna på Facebook. Faktum är att hon tjänar pengar på det. Gång efter gång visar det sig att Katerina Janouch jagar klick i dessa högerextrema hatgrupper.


Maria Johansson

maria.johansson@aktuelltfokus.se