Kontakta oss

INRIKES

Faktakollen: Gudrun Schyman hade fel om jämställdhetspolitiken

Publicerat

den

INRIKES När Gudrun Schyman mötte Alexander Bard i Opinion Live visade det sig att Gudrun Schyman inte hade koll på den svenska jämställdhetspolitiken.

Gudrun Schyman, partiledare för FI, deltog i Opinion Live under torsdagskvällen. Hon deltog i en debatt om maskulinitet och jämställdhet med Alexander Bard, som företräder en ny mansrörelse med fokus på konstruktiv maskulinitet.

När det kom till frågan om klass relaterad till kön menade Bard att klass är något för sig – och viktigare än kön. ”Jag är helt enig med Marx i det här fallet”, tillade författaren.

– Om vi ska jobba mot fattigdom måste vi stärka kvinnors ekonomiska självständighet, svarade partiledaren. Tidigare i debatten hävdade Schyman att de lägsta klasserna jorden runt domineras av kvinnor och att klass och kön är lika viktiga; minuterna senare tvingades hon ge Bard rätt.

– En rik kvinna är rikare än en fattig man, och därför slår klass ut kön. Kan vi enas om det? frågade Bard och fick ett ”ja” från Schyman.

Bard började sedan argumentera utifrån pseudovetenskapliga evolutionspsykologiska teorier om biologiska skillnader mellan kvinor och män. Här hade Schyman avgjort rätt i sak men lyckades sämre med att få fram informationen.

Schyman sammanfattade sin egen syn på hur vi i samhället uppnår jämställdhet med att hänvisa till ”regeringens fyra delmål” på området, och att de är bra mål att jobba för.

– Det handlar om representation, ekonomisk självständighet, löner och pension.

Sedan slutet av 2016 är regeringens delmål sex stycken till antalet, inte fyra. De två som tillkommit rör hälsa och utbildning.

Den högsta företrädaren för Feministiskt Initiativ känner alltså inte till att regeringens delmål för Sveriges jämställdhetspolitik uppdaterades för ett år sedan -vilket är extra beklämmande eftersom en del av debatten rent konkret handlade om mäns och kvinnors utbildning.

Källa: http://www.regeringen.se/rattsdokument/skrivelse/2016/11/skr.-20161710/

 

Sofia Tikkinen
redaktionen@aktuelltfokus.se