Kontakta oss

LEDARE

Den konservativa skitnödigheten hos gammeleliten

Publicerat

den

kimfredrikssonLEDARE| VLT:s vikarierande ledarskribent Kajsa Dovstad är kränkt. Anledningen är att den arbetarvänliga poeten Athena Farrokhzad tilläts medverka som SR:s sommarpratare häromåret. Inte nog med det – Athena Farrokhzad spelade dessutom upp en omgjord version av Ebba Gröns klassiker, ”Beväpna er”, vilket är rent ut sagt för jävligt enligt PK-etablissemanget.

Dovstad tar nästan i så hon spricker när hon skriver att hon är övertygad om att den prisbelönta poeten vill avrätta människor. ”Jag minns klumpen i magen när hon spelade en låt med budskapet att borgare ’tål lite bly i nackarna’. Hon menade allvar, det var uppenbart”, skriver den vikarierande ledarskribenten på ett sätt som får henne att framstå lika rabiat som de imbecilla människor som ville förbjuda korvvagnar från att sälja zigenarkorv. Dra åt helvete vad korkat.

Det är emellertid rätt uppenbart att hon inte är speciellt orolig för att Athena Farrokhzad ska kopiera högern och börja avrätta en massa oskyldiga människor – Kajsa är med andra bara sådär konservativt skitnödig som många andra borgerliga ledarskribenter. Inget unikt med det, vem minns inte (google it) Arpis ”med våld?”-kommentar på Twitter då han inledde ett drev mot Vänsterpartiets mindre slipade riksdagsledamot, Jenny Bengtsson?

Skillnaden mellan Arpi och Kajsa Dovstad är väl att Ivar Arpi åtminstone har haft den goda smaken att inte ta i så att skitnödigheten slutar med en olycka. Kajsa Dovstad är klart irriterad över att SR följde svensk lagstiftning när Edvard Blom var sommarpratare häromdagen. Enligt nationalstatens lagar får man nämligen inte göra som man vill när det gäller alkoholreklam. En av få lagar som faktiskt är rätt vettiga i Sverige. Den konservativa kränktheten når sin peak när hon konstaterar att SR lade till en passus om alkoholens risker när Edvard Blom drog spritanekdoter.

Ett hjärnsläpp senare tittar högerlogiken fram på allvar, när Dovstad gör kopplingen mellan Ebba Grön, ett två år gammalt radioprogram och att informera om alkoholens negativa konsekvenser. Jag försöker sätta mig in i hur Kajsa Dovstad resonerar man det går inte – jag blir mest matt och får lite ont i huvudet. Men ska man sammanfatta det hela så är den borgerliga ledarskribenten irriterad på yttrandefriheten och att kommunister får tala om tabu-ämnen som ersättandet av klassamhället och breddad demokrati.

Men det finns ju även ytterligare ett perspektiv: genom att använda sig av klickvänliga ord och ställa genomsnittliga öl-älskande Svenssons mot public service vill högern öppna upp för en folkopinion mot just public service. Men det slutar inte tyvärr inte där. Den självgoda högern ser säkert ledaren som tre flugor – Public service, reklamlagstiftningen och den växande kommunismen i Sverige – i en smäll.

Personligen ser jag det mest som ett taffligt försök till att försöka metapolitisera debatten om granskningsnämnden. Syftet är givetvis att gynna storföretag och enskilda kapitalister på bekostnad av folkhälsan. Kajsa Dovstad är höger och har inga problem med kapitalismen och nationalstatens skendemokratiska strukturer. Hon vill se mer masskonsumtion och att de rika ska bli rikare. Det är därför hon angriper kommunismen och försöker måla upp bilden av att kommunism skulle vara något farligt. Det är rätt logiskt om man ser det utifrån högerns perspektiv. Kommunismen förespråkar ordning och reda samt en långsiktig och planerad ekonomi, det vill säga motsatsen till dagens skendemokratiska nationalstat. Att kommunism även innebär breddad demokrati och jämlikhet blev sista droppen för den borgerliga ledarskribenten – så många metapoänger på så liten textyta. Det är ju nästan så att man rodnar; inte ens Per Gudmundson når ner till samma nivå.

Enligt socialstyrelsen dog 1 483 män och 467 kvinnor i alkoholrelaterade diagnoser år 2014. Folkhälsomyndigheten anser att siffrorna bör ses som en underskattning då insamlingen av data har många brister. 2009 uppskattade socialstyrelsen att dryg 4 500 dödsfall hade ett konstaterat orsakssamband till nyttjandet av alkohol. Vid studier av våldsbrott och alkohol är sambandet tydligt. Den absoluta majoriteten av våldsbrott sker när gärningsmannen är påverkad av alkohol. Jag var inget undantag när jag levde ett missbrukarliv.

Vissa saker ska man helt enkelt inte försköna med hjälp av skattepengar. När det kommer till alkohol och andra tunga droger så är det bra att det finns gränser. Gränser är nödvändiga om man ska ha någon form av civiliserat samhälle. Tanken på en gränslös marknad och ständig tillväxt är kanske en fin tanke men det fungerar ju inte i verkligheten – och det är dit Kajsa Dovstad borde återvända. Till verkligheten det vill säga.

Kim Fredriksson
Kim.Fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons