Kontakta oss

KULTUR

Kontroversiella MMA-galan ställs in i Sverige

Publicerat

den

SPORT MMA-galan ACB skulle besöka Sverige men får återigen ställa in. Organisationen brottas med ekonomiska problem sedan ägaren spridit hat mot homosexuella.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om Absolute Championship Berkut, ACB, och deras planerade gala i Augusti. Organisationen har nu blivit tvungen att ställa in galan som skulle ägt rum på Malmö Arena. Organisationen skyller på ekonomiska problem i ett uttalande.

ACB är en tjetjensk MMA-organisation som leds av Mairbek Khasiev. Under senare år har ACB växt rejält och såg ut att kunna bli den största organisationen i Europa samtidigt som de spred sig till länder som Australien.

I takt med att organisationen slagit igenom att har ägaren Khasiev blivit mer känd för omvärlden, där han inte blivit populär med sina homofobiska åsikter. När företaget Nike bröt sitt sponsoravtal med boxaren Manny Pacquiao för homofobiska uttalanden valde Khasiev att bryta sitt sponsoravtal med Nike.

Enligt uppgifter som cirkulerar är det försvinnande sponsorintäkter som ligger bakom de ekonomiska problem ACB står inför.

Riggade domslut
Utöver Sverige där ACB fått ställa in två galor har de fått ställa in flera andra galor runtom i Europa varav en av galorna skulle ha hållits i England. Problemen med England har sin bakgrund i att Khasiev riggat och ändrat domslut på flera matcher. Khasiev äger också gymmet Fight Club Berkut, FCB.

En kontroversiell match ägde rum under ACB 45, där japanen Taichi Nakajima mötte FCB-fightern Magomed Khamzaev. I slutet av första ronden träffade Nakajima med en kroppsspark som sänkte Khamzaev. Istället för att utdela en vinst till Nakajima bröt domaren matchen för paus och påstod att det var en pungspark. Matchen fortsatte och det var tydligt att Japanen inte skulle vinna trots att han dominerade matchen. I slutet av andra ronden återupprepade sig samma scenario och Nakajima fick ett gult kort för att enligt domaren återigen ha träffat Khamzaev mellan benen. Khamzaev vann matchen på domslut.

Det var på galan ACB 52 i januari 2017 som det spårade ur för organisationen. Två fighters från FCB som förlorade sina matcher på teknisk knockout respektive domslut fick matchresultatet ändrat till no contest, vilket betyder att matcherna ska betraktas som att de inte ägt rum. Efter de ändrade domsluten valde toppen av den brittiska domarkåren med Marc Goddard i täten att bojkotta ACB.

När ACB inte kan använda sig av den brittiska domarkåren innebär det att de får betala för använda sina egna domare. En extra kostnad som kan bli dyr då de får lägga till kostnader för både flyg och visum utöver domararvode.

Nicklas Andersson
Nicklas.Andersson@aktuelltfokus.se