Kontakta oss

INRIKES

Nu vill Moderaterna ersätta valfriheten med lottning

Publicerat

den

INRIKES  Högerstyrets satsning på valfrihetsreformer visar att majoriteten av göteborgarna väljer bort privata vårdbolag. Nu vill Moderaterna riva upp reformerna och införa lottning inom hemtjänsten istället.

24 maj 2018. Moderaternas starke man, Axel Josefsson, skriver hur den planerade valfrihetsreformen skulle frigöra mångmiljoner för stadens invånare. Enligt Josefsson skulle resursslöseriet upphöra.

”Omräknat i pengar innebär vårt initiativ att staden kan effektivisera den dagliga verksamheten med närmare 60 miljoner kronor. Detta är pengar som blir frigjorda och kan användas för att i stället höja kvaliteten och göra skillnad inom vård, skola och omsorg.” skrev Axel Josefsson i GP.

Folket väljer fel

Nu ett och ett halvt år senare tycker Moderaterna att befolkningen väljer fel. Anledningen är för att majoriteten av göteborgarna väljer bort vinstdrivande privata alternativ. Under gårdagens kommunstyrelsemöte stod det klart att Moderaterna anser vill riva upp den kostsamma reformen och ersätta den med lottning. I praktiken innebär förslaget att göteborgare som inte valt ett vinstdrivande alternativ ska lottas mellan olika alternativ. Genom detta sätt vill Moderaterna gynna privata företag med skattepengar.

– Det här är en viktig förändring, så att kommunen inte är det självklara valet utan att lottningen ger en större möjlighet för de nya aktörerna att få fler kunder, säger Axel Josefson till GP.

Oppositionen kritisk

Oppositionsrådet Daniel Bernmar från Vänsterpartiet är kritisk till högerstyrets förslag. Bernmar poängterar bland annat att det är kommunen som står med riskerna och kostnaderna. På Twitter skriver han: ”Eftersom så många av göteborgarna inte vill välja så måste vi tvinga dem. Välkommen till den borgerliga drömvärlden där valfrihet reducerats till lotteri!”

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se