Kontakta oss

ARBETSLIV

Kvinna tvingades jobba dagen efter våldtäkt

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

ARBETSLIV En kvinna som jobbade för Hemköp tvingades att jobba dagen hon blivit våldtagen. När hon inte klarade av sitt arbete blev hon trakasserad av cheferna.

Tidningen Handelsnytt har gjort ett reportage om Natalie. I januari 2019 blev hon våldtagen i flera timmar av en tatuerare samtidigt som hon blev tatuerad. Tatueraren blev senare dömd till 2 år och 3 månaders fängelse. Dagen efter skulle hon arbeta på Hemköp Mörby Centrum och försökte sjukskriva sig men blev pressad av cheferna och valde att gå till jobbet.

”Förstår att det är jobbigt, men det blir inte bättre av att vara hemma…”, svarade chefen när hon ville sjukskriva sig.

Natalie gick till jobbet och var fortfarande i chock. Mellanchefen hon varit i kontakt med hade utan hennes godkännande spridit informationen om våldtäkten till de andra cheferna. Arbetsdagen blev hård och hon kontaktade sin mamma som fick hämta henne. Efter arbetspasset togs Natalie till Södersjukhusets mottagning där hon diagnosticeras med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

Natalie blir sjukskriven med medicin och ordineras psykologsamtal och terapi. Natalie har sömnproblem och svårt att klara av vardagliga saker samtidigt som hon pressas att återgå till jobbet av cheferna.

I takt med att sjukskrivningarna förlängs blir tonen hårdare från cheferna. På arbetsplatsen är det stressigt och cheferna försöker skylla på Natalies frånvaro som den bakomliggande anledningen. Under perioden de senaste åren har 45 av 60 anställda sagt upp sig.

Efter att domen fallit mot tatueraren börjar Natalie återgå till arbetet. Hon har fortfarande problem vilket leder till en hög sjukfrånvaro. Cheferna tvingar henne till företagshälsan där hon drogtestas. Natalie fortsätter att skuldbeläggas av cheferna men väljer slutligen att säga upp sig och byta jobb.

Cheferna på Hemköp Mörby Centrum har vägrat att uttala sig. Presschefen påstår att de inte kan uttala sig på grund av konfidentialiteten mellan arbetsgivare och anställd.

Du kan läsa hela reportaget här.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se