Kontakta oss

INRIKES

Rekordmånga sjukskrivna utförsäkrade från Försäkringskassan

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

INRIKES Det har skett en rekordstor ökning av sjukskrivna som blivit utförsäkrade efter 180 dagar. Över 20 000 personer har nu blivit utförsäkrade och tvingas vända sig till kommunerna och söka försörjningsstöd.

Fram till början av november hade 40% av de som lämnade försäkringskassan mellan 180 dagar till 364 dagar gjort det på grund av avslag från Försäkringskassan rapporterar Sveriges Radio. Totalt handlar det om 21 000 personer som blivit utförsäkrade. Förra året låg siffran på 29%.

Utförsäkrade personer tvingas att hitta ersättning från ett annat håll än Försäkringskassan. De som är för sjuka för att arbeta bollas mellan Arbetsförmedlingen och kommunernas försörjningsstöd. För att få försörjningsstöd krävs det att personen först ska sälja allt av värde som t.ex. sin bostad eller fordon för att få någon ersättning.

Tidningen Arbetet har gjort en granskning om antalet utförsäkrade som ansöker om försörjningsstöd och i var fjärde kommun är det över en femtedel av de som uppehåller försörjningsstöd som är utförsäkrade. I genomsnitt på alla kommuner är det var åttonde person med försörjningsstöd som är utförsäkrad. Värst är det i Olofström där 56% av de som uppehåller försörjningsstöd blivit utförsäkrade.

Försäkringskassan försämrats av både höger och vänster
Fram tills 2008 var det inga problem med att vara långtidssjukskriven i Sverige. Den dåvarande alliansregeringen under Reinfeldt behövde finansiera alla sina jobbskatteavdrag och valde då att ta pengar från Försäkringskassan. Alliansen införde vad de kallade rehabiliteringskedjan som började sätta tidsbegränsningar för hur länge en person kan vara sjukskriven.

Rehabiliteringskedjan innebär att under olika tidpunkter som bland annat 180 dagar kommer sjukskrivningen att granskas. Som allra längst gick det att vara sjukskriven 2,5 år sen väntade den så kallade stupstocken. Socialdemokraterna gick på val till att fixa Försäkringskassan och efter valsegern 2014 avskaffade de stupstocken men övriga delar av rehabiliteringskedjan återstod.

2015 valde socialdemokraterna under dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att strama åt sjukskrivningarna. Strandhäll satte en gräns på att svenskar i genomsnitt skulle vara sjukskrivna max nio dagar per år.

Strandhälls mål med sänkta sjuktal ledde till att Försäkringskassan blev ännu striktare och vid rehabiliteringskedjans olika tidpunkter ökade utförsäkringarna. 2018 ändrade sig Socialdemokraterna och tog bort Strandhälls tidsgräns men det ledde inte till någon förändring hos Försäkringskassan.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se