Kontakta oss

INRIKES

Planerad förskola ersätts med nya shoppinglokaler

Publicerat

den

GÖTEBORG Det blir ingen ny förskola i stadsdelen Majorna i Göteborg. Istället blir det nya kommersiella lokaler och parkeringsplatser. Beskedet som kom i veckan sågas av göteborgarna.

För fem år sedan offentliggjordes planerna på att bygga två höghus vid Amiralitetsgatan i stadsdelen Majorna i Göteborg. Förskolan som drevs i den gamla fastigheten fick löftet att den skulle ersättas med lokaler i bottenplan på de nya höghusen. I veckan kom beskedet från kommunen: det blir ingen ny förskola i de nya husen. Istället blir det mer shopping och parkeringsplatser.

Anledningen till den uppkomna situationen är att kommunen inte har kommit överens med markägaren som är en stiftelse. Stiftelsen kräver marknadspris medan kommunen kräver specialsubventionerad hyra, vilket stiftelsen inte kan gå med på.

– I annat fall får vi en uttagsskatteeffekt på samtliga lägenhetshyror i beståndet eftersom vi är en stiftelse. Vi får inte subventionera kommunala, säger Mikael Jansson, vd Robert Dickssons stiftelse till tidningen GP.

I intervjun säger stiftelsen sig ha försökt komma överens med kommunen i drygt två års tid utan resultat. Enligt Mikael Jansson ville det nya högerstyret bland annat sätta sina egna hyror. Han ifrågasätter även om kommunen ens prioriterade en ny förskola i stadsdelen.

– Om man skickar ett mejl om att det är bråttom att komma överens innan sommaren och får svaret ”nu drar vi på semester i fem veckor”, då vet jag inte hur prioriterat det är med en förskola på Majorna, säger Mikael Jansson.

Kommunen skyller i sin tur ifrån sig och menar att stiftelsens villkor har varit orimliga. Angående sättet att hantera kommunikationen svarar kommunen att man tar till sig kritiken men menar att det inte stämmer.

– Gällande kommunikationen, ur ett generellt perspektiv, tycker jag att vi ska ta till oss. Men sedan finns det en hel del som jag påtalat för dem att det rent sakligt inte stämmer ur vårt perspektiv. Kommunikationen är inte anledningen att vi inte nått ett kontrakt, utan det beror på omfattning och pris.

Kritiken från allmänheten har varit omfattande. Många föräldrar hade blivit lovade platser och bristen på förskoleplatser är just nu stor i Göteborg. Samtidigt har kommunen även aviserat flera nya nedskärningspaket. I skrivande stund planeras stora protester utanför nästa kommunfullmäktige.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se