Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Malena Ernman borde tala om makteliten istället för elbilar

Publicerat

den

KRÖNIKA I en artikel i Dagens ETC tipsar hovsångerskan Malena Ernman om saker svenskarna kan göra för klimatet. Jag har sett dylika tips förut och helt ärligt så blir jag rätt trött på det naiva liberala tänkande som endast ser till symptomen istället för att tala klarspråk om vad grundproblemet består av.

Malena Ernman missar det viktigaste när det gäller klimatet, nämligen att kräva en grön omställning av hela politiken. Beträffande den uppgiften är det inget gemene man kan rå på. Det kvittar nämligen hur många elbilar som säljs. Så länge det inte sker stora revolutionära förändringar när det gäller de rika människor som tjänar pengar på att misshandla miljön kommer det inte bli någon skillnad.

För några veckor sedan besökte jag New Dehli, världens mest förorenade stad. Synen av New Dehli borde kunna få vilken klimatförnekare som helst att revidera sin åsikt. Redan vid ankomsten till flygplatsen kan man se hur den enorma miljonstaden fullständigt dränks i smog. Runtom hela staden låg smogen som en jättedimma. Jag kände mig smutsig efter att ha vistats utomhus.

Veckan efter jag hade lämnat Indien kunde jag läsa att New Dehli var så hårt drabbat att människor avråddes från att gå ut. Väderomställningar hade orsakat de värsta smogutbrotten någonsin. Att vistas utomhus var enligt läkarna ungefär liktydigt med att röka 50 cigaretter på en dag. Häromdagen skrev Aftonbladet om ett maratonlopp som hölls i staden. Flera löpare tvingades bära masker samtidigt som de sprang. Situationen i Indien har gått så pass långt att det krävs radikala förändringar omgående.

I Sverige märker jag en stor skillnad mellan stad och land. Överlag skulle jag vilja säga att Sverige och övriga Norden tillhör toppen när det gäller grön omställning men tyvärr är det som så att nordbornas konsumtionsvanor gör oss till en global aktör när det gäller negativ inverkan på klimatet. Detta leder oss till frågan varför våra konsumtionsvanor ser ut som de gör. Svaret är ganska givet och föga förvånande: För att det finns de som tjänar på det.

Ska Sverige föregå med gott exempel räcker det inte med att skambelägga svenssons för att de inte köper en elbil, flyger och inte käkar vegobiffar. Då måste det till förändringar på högre ort. Bara när det gäller matindustrin så styrs i princip hela marknaden av tre jätteaktörer. Ska svenskarnas levnadsvanor förändras på riktigt är det dags att staten gör upp med den typen av ekonomiska intressen och uppmuntrar människor till mer lokal handel.
Problemet är inte att fattig arbetarklass köper t-shirts på H&M för femtio spänn. Man borde snarare visa förståelse för att klassamhället tvingar människor till att handla efter sin förmåga. Det vill säga billigt. Problemet är just det faktum att vi lever i ett samhälle där staten inte ställer krav på företagskoncerner som H&M. Kan de inte garantera att kläderna inte tillverkas av barn som jobbar under slavförhållanden i 35-graders hetta så ska kläderna inte komma ut på den svenska marknaden. Exakt samma krav kan staten givetvis även ställa på andra multinationella storföretag. Passar det inte så får de helt enkelt slå igen och skulle de bryta mot befintliga lagar så får de helt enkelt dömas så hårt så att det gör ont i plånboken på kapitalägarna.

Det finns tyvärr ingen tid för att se klimatförändringarna ur ett medelklassperspektiv. Det är dags att människor börjar inse att småreformernas tid är förbi och att det krävs revolutionära förändringar när det kommer till de ekonomiska maktstrukturerna och gröna omställningspolitiken. Dessa två frågor går hand i hand. Med demokratisk ekonomi slås den ekonomiska maktelitens grepp över marknaderna sönder och folket ges mer makt över sina egna resurser. Med en stark och decentraliserad stat som leder utvecklingen mot klimathoten kan Sverige och svenskarna visa vägen för hur ett land kan återta kontrollen över klimatutvecklingen.

Inom de kommande tjugo åren kommer havsnivån höjts avsevärt. Vi står med rejäla utmaningar framför oss om dessa klimatförändringar inte ska svälja stora delar av våra kuststäder. Vi måste ha en stat som kan stå pall och planera efter förmåga och behov. Så ser den materiella verkligheten ut och det är även så jag tycker att personligheter som Malena Ernman borde adressera problemet.

Sverige behöver en grön revolution och en demokratisk samhällsomställning. Rikta blicken mot makteliten och kräv förändring istället, det är där det stora problemet ligger. Den dag vi gjort upp med makteliten kan vi börja tala om elbilar. Då kommer åtminstone större delen av arbetarklassens ha råd att köpa dem.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se