Kontakta oss

INRIKES

Mathias Wåg följde SD-politikerns uppmaning på ”Folkets demonstration” – Angreps av Soldiers of Odin!

Publicerat

den

STOCKHOLM| Mitt under det pågående högerjippot ”Folkets demonstrationen” angreps Researchgruppens Mathias Wåg av en ledande medlem i det nazistkopplade gatunätverket Soldiers of Odin. Anledningen var för att Wåg följde SD-politikern Nina Drakfors uppmaning från scenen.

Under Nina Drakfors tal gick hon till hårt angrepp mot bland annat Aktuellt Fokus för att vi hade uppmärksammat Förbundet Allt Åt Allas aktion för medborgarjournalistik med anledning av gammelmedias tidigare rapportering kring just ”Folkets demonstration”,

Därefter gick SD-politikern till angrepp mot det systemkritiska förbundet och försökte precis som Mona Sahlin måla upp en bild av Förbundet Allt Åt Alla som ”våldsbejakande” revolutionärer för att de vill bredda demokratin med hjälp av revolution. Vilket är oacceptabelt enligt SD eftersom de vill behålla den nuvarande skendemokratin.

I sitt tal läste Nina Drakfors även upp Förbundet Allt Åt Allas aktionsbeskrivning där förbundet skriver: ”Högerextrema fotbollshuliganer sida vid sida med sverigedemokratiska kommunpolitiker. Nazister bredvid pensionerade SD-supportrar. Konspirationsfoliehattar bredvid odensoldater. Haveristiska centerpartister bredvid hatskribenter. På ”Folkets demonstration” samlas de alla bredvid varandra. Hela brunspektrat på en plats.” En beskrivning som  SD-politikern kallade för lögner.

Ställde fråga till publiken

– Nu skulle jag vilja att ni ser er om, tittar på personen bredvid er. Ser ni någon nazist, rasist eller fascist? Jag ser vanliga hederliga mammor, pappor, farföräldrar, morföräldrar, arbetskamrater, släktingar och vänner som vägrar låta sig tystas. Det är vad jag ser sade Nina Drakfors från scenen.

I samband med Drakfors fråga till publiken började Mathias Wåg peka på de Soldiers of Odin-medlemmar som står på hans vänstra sida och därefter på Nordisk ungdoms närvarande aktivister som står på hans högra sida. I samband med detta brister det för en ledande SoO-medlem från Strängnäs som börjar bete sig mycket aggressivt. När Aktuellt Fokus talar med Mathias Wåg säger han att SoO bland annat hotade honom med våld om han inte slutade dokumentera inne i demonstrationsområdet.

Det florerar många rykten på sociala medier. var det som egentligen hände?

– Soldiers of Odin Strängnäs stod bredvid oss. När de såg jag pekade på odensoldater och Nordisk ungdom under Drakfors tal rusade de fram och försökte ta ifrån mig min kamera. De hotade med misshandel om jag inte slutade fotografera.

Hur reagerade de andra högernationella demonstranterna runtomkring?

– Besökarna runt omkring verkade nöjda att Soldiers of Odin försökte konfrontera oss. Några kom fram och sade till oss att vi fick vad vi förtjänade. De menade att det var en provokation att peka på nazister och våldsbenägna högerextremister, när Drakfors frågade om publiken kunde se några.

Vad var anledningen till att du avlägsnades av polisen?

– Polisen bad oss lämna platsen efter att Soldiers of Odin gett sig på oss fysiskt en andra gång, eftersom de inte kunde garantera vår säkerhet om vi fortsatte stå mitt i demonstrationen. De bad oss gå dit de lättare kunde ge oss skydd. Personen som konfronterat oss blev däremot kvarhållen och id-kollad av dem.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

granskanassar